Křesadlo je cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Získala ho i Vlasta Březovská ze Vsetína

Povídání Věry Hotařové s Vlastou Březovskou, která se po odchodu do důchodu věnuje dobrovolnictví a arteterapii.

NAPLNO s Věrou Hotařovou. To je cyklus rozhovorů s lidmi, kteří si dokáží užívat života i ve zralém věku. Kde berou sílu, chuť, proč to dělají a co jim to přináší? O tom debatuje Věra Hotařová se svými hosty na vlnách Českého rozhlasu Zlín každé poslední pondělí v měsíci.

Vlasta Březovská je bývalá učitelka. S novou životní etapou, což byl odchod do důchodu, začala pracovat jako dobrovolnice a věnuje se arteterapii. Nejdříve vedla výtvarně terapeutický kroužek pro děti, pak se zaměřila na seniory ve vsetínských domovech a docházela i do vsetínské nemocnice za pacienty oddělení následné péče.

Umí se pořádně radovat ze života a učí to i ostatní lidi, kterým se jako dobrovolnice už několik let věnuje. Za svou znamenitou práci získala ocenění Křesadlo. To je speciální uznání, které má zdůraznit, že dobrovolníci pomáhají vykřesat jiskry lidství.

Vztah k arteterapii získala Vlasta Březovská už během svého studia speciální pedagogiky. K tomu říká: „ Docela mě to bavilo, tak jsem si v duchu říkala, že až ukončím studium, rozhodně to nenechám zakrnět a budu s tím dál pracovat.“

Dnes se v rámci dobrovolnictví věnuje práci pro seniory, kterým nabízí přávě arteterapii. A co můžete čekat od lekcí s touto temperamentní dámou? „Arteterapie zahrnuje veškeré umění – divadlo, film, knížky, výtvarné umění nebo třeba keramiku. Takže tvoříme věci, které si klienti odnáší domů a mohou s nimi potěšit své blízké,“ přibližuje paní Vlasta obsah kurzů a se smíchem dodává: „Pokaždé se taky snažím, aby tam byly i prvky veselí a radosti. Vždycky jim připomínám, že jsem jedna z nich, že jsem už taky ‚stará krása‘, že mám taky už něco za sebou.“

Je pro paní Březovskou dobrovolnictví druh práce, zábava, anebo terapie? A u čeho odpočívá ona sama? Poslechněte si rozhovor se ženou, která umí inspirovat.

Spustit audio

Související