Krémová, křupavá, sladká i slaná. Polenta vás zasytí a taky zahřeje
Polenta je u nás méně známou přílohou, kterou zvládnete levou zadní. Připravuje se z kukuřičné krupice nebo hrubě mleté kukuřičné mouky.
Můžete ji dochutit máslem, sýrem, bylinkami případně česnekem. Pokud ji nechcete konzumovat jako hustou a vydatnou kaši, stačí ji nechat ve formě hřbetu ztuhnout, potom ji krájet na plátky, opékat nebo zapékat.
Základní recept je jednoduchý: na 250 g kukuřičné mouky potřebujete 1 litr vody nebo vývaru a 1 lžíci másla. Vařit se musí za stálého míchání alespoň půl hodiny, potom už jen dosolíte, případně přidáte nastrouhaný sýr. Skvěle se hodí parmezán a zajímavou chuť dodá rozmarýn nebo tymián, případně sušená rajčata a olivy.
V minulosti byla polenta považována za pokrm pro chudé. Je velmi oblíbená v Itálii, kde si ji rádi dopřávají zejména v chladnější části roku. Polentu můžete vyzkoušet také ve sladké verzi s medem a ovocem. Je přirozeně bezlepková a je skvělým zdrojem energie.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka