Kravaře zajistily dětem z Křešic týdenní školu v přírodě. S nápadem přišli dobrovolní hasiči

7. listopad 2013

Děti z Křešic na Litoměřicku, které postihla červnová povodeň, si tento týden užívají školu v přírodě v Liticích na Českolipsku. Pobyt jim zajistila obec Kravaře ve spolupráci s majitelem penzionu, ve kterém bydlí. Podnět dali kravařští dobrovolní hasiči, kteří v létě pomáhali právě v Křešicích s odklízením povodňových škod.

„My jsme vyklízeli jejich základní školu od naplavenin, od bahna. Byl to hrozný pohled na zkázu po velké vodě. Když jsme se vrátili domů, dali jsme podnět místnímu zastupitelstvu, jestli by nebylo možné vykompenzovat dětem ten hrůzný zážitek," říká Ondřej Říha, jeden z kravařských dobrovolných hasičů, který v červnu v Křešicích pomáhal.

Podle nezávislého starosty Kravař Víta Vomáčky nebyl žádný problém dětem zajistit týdenní školu v přírodě v malebném prostředí kolem Holanských rybníků na Českolipsku.

„Bylo to odsouhlaseno radou, bez problémů jsme zvedli ruce a řekli ano, jdeme do toho. O náklady jsme se rozdělili napůl, pan majitel hradí pobyt dětí, my hradíme pouze stravu," upřesňuje starosta.

Na povodně zavzpomínal i devítiletý Václav Veselý, který je na Českolipsku s ostatními dětmi z Křešic.

„Byl jsem zrovna u našeho kostela, tam se vždycky chodíme koukat. Najednou tam byly povodně a pak bylo v rozhlase, že nemáme chodit do školy, že byla evakuovaná obec," popisuje školák.

Děti se učí dvě hodiny denně a zpátky do normálního školního režimu se jim moc nechce. „Já bych chtěl mít ve škole dvě hodiny," říká Václav a ostatní děti s ním souhlasí.

Křešice, sobota 8.6. odpoledne

Škláci už navštívili zábavní dětské centrum v Praze, mají za sebou výlety po okolí i karneval. Program mají hodně pestrý, přesto se musel podle učitelky Ivany Latislavové přizpůsobit ročnímu období.

„Listopad je hodně zrádný měsíc na výlety, na které jsou děti ze škol v přírodě zvyklé. Dopoledne se učí školáci, odpoledne máme program na chatě, když není počasí, a nebo vyrážíme tady do okolí."

Podle Ivany Latislavové pomoc od Kravař školu mile překvapila. „Tahle nabídka přišla v době, kdy hlavní vlna solidarity opadla. Nás mile překvapil pan starosta z Kravař s nabídkou, se kterou my už jsme vůbec nepočítali. O to to bylo příjemnější a pro nás takové nečekané, že jsme mohli teď v listopadu vyjet s dětmi na školu v přírodě," dodává učitelka.

Učitelé z křešické školy i starosta Kravař se shodli na tom, že pomoc obcím, které mají za sebou letošní povodně, může přijít třeba i po půl roce a stále bude mít smysl.

Spustit audio