Kravaře na Českolipsku vítaly jaro. Vísecká rychta ožila velikonočními tradicemi

24. březen 2013

Vítat jaro na Víseckou rychtu v Kravařích na Českolipsku přišlo v sobotu skoro dvě stě malých i velkých návštěvníků. Společně pak oživili staročeské tradice typické pro přelom zimy a jara.

„Už jsme tady jednou byli, myslím předloni, a tahle velikonoční tradice je moc hezká. Jdeme to ukázat našim vnoučátkům," říká jedna z návštěvnic.

V prostorách staré roubené chalupy se stálou expozicí lidového bydlení v severních Čechách si mohli lidé vyzkoušet vyrobit třeba tradiční velikonoční pečivo. Jako první toho využily děti, které vítaly jaro tvorbou například Jidášků.

„Peklo se na Zelený čtvrtek a dělaly se z něj provazy, různé motanice. A to proto, aby se symbolizoval provaz zrádce Jidáše. Odtud i název Jidášky,“ vysvětlila Magdalena Pujmanová, která předváděla výrobu dnes už klasické velikonoční dobroty.

Návštěvníci si během dne mohli vyzkoušet třeba i to, jak se vyrábí kraslice. Svůj um vyrábět typické české velikonoční ozdoby předváděla Holanďanka s typickým českým jménem Růžena Perlmanová. Cesta ke zdobení kraslic nebyla složitá.

„Když jsem byla mladá, moje babička mi dala kraslice. Ale byly tak zajímavý a jsem myslela: budu ozdobit sama," vysvětluje Růžena.

Děti z kravařské základní školy připravily představení o postních nedělích. Tím pozvaly návštěvníky k vynesení smrtky. Něco o historii tohoto zvyku prozradila vedoucí Vísecké rychty Jitka Cidlinová.

„Vynášení smrtky je strašně starý zvyk. Ten zvyk církvi vadil a neustále se dokola a dokola zakazoval, ale vlastně se udržel až do dneška. Je to pravděpodobně předkřesťanský zvyk, kterým jde o to rozloučit se nebo v podstatě vyhnat zimu a přivítat jaro," vysvětluje Jitka Cidlinová.

Smrtku pak děti nesly v čele průvodu. Vzápětí ji hodily do potoka. Její místo pak nahradilo nazdobené líto.

Vítání jara na Vísecké rychtě (Kravaře na Českolipsku)

„Líto, nebo lítečko, nebo májíček: to je krajově různě nazývaný zvyk. Je to v podstatě ratolest nebo mladý stromeček- borovička, smrček -, který symbolizuje nastávající a přicházející léto nebo jaro,“ popisuje zvyk Jitka Cidlinová a pokračuje:

„Smrtka se vynáší na Smrtnou neděli. Na květnou neděli, nebo případně na tu Smrtnou se zpátky do vsi nosilo to líto."

Letošní velikonoční jarmark na Vísecké rychtě v Kravařích skončil odpoledne hudebním vystoupením v kostele.

Na Českolipsku budou oslavy Velikonoc pokračovat i příští týden. Na Vodním hradě Lipý v České Lípě se na Bílou sobotu budou hrát už tradiční pašijové hry.

autoři: Marína Dvořáková , Tomáš Mařas
Spustit audio