Kravaře na Českolipsku dostaly pokutu za zveřejnění jmen drobných kriminálníků

17. září 2013

Kravaře na Českolipsku mají zaplatit pokutu 30 tisíc korun. Úřad pro ochranu osobních údajů tak potrestal obec za to, že na svých internetových stránkách zveřejnila jména dvou obyvatel, jejichž drobné krádeže se řeší v přestupkovém řízení. Už na začátku srpna, kdy obec začala jména zveřejňovat, byli její obyvatelé za jedno – je to třeba.

Po více než měsíci, kdy začala obec Kravaře zveřejňovat údajné pachatele drobné kriminality a Úřad pro ochranu osobních údajů s ní zahájil správní řízení, padlo rozhodnutí. Obec má zaplatit pokutu třicet tisíc. I když se jednání starosty Kravař nelíbí ÚOOÚ, s jeho postupem souhlasí starosta Zákup Radek Lípa ze Starostů pro Liberecký kraj:

„Přesně vím, proč to udělal. Plně s ním souhlasím. Udělal správnou věc, protože my tady chodíme po špičkách okolo všech neplatičů a zlodějíčků, a pokud se o to nemůže starat stát, tak kolega Vomáčka to svým rázným vedením obce prostě udělal.“

Krok starosty Kravař schvaluje rovněž starostka Dubé Zdeňka Šepsová, také ze Starostů pro Liberecký kraj: „Každý člověk musí s tímto postupem souhlasit, jestliže se někdo nechová, jak by měl, a soustavně porušuje pravidla, kterými se společnost řídí.“

Podle mluvčího Úřadu pro ochranu osobních údajů Davida Pavláta ovšem bylo udělení pokuty obci správným řešením situace.

„Obec zpracovává osobní údaje podezřelých ze spáchání přestupku z důvodu evidence a jejich předání k vyřízení městu Česká Lípa. Nikoli ke zveřejnění na webových stránkách, čímž překročila účel zpracování,“ vysvětluje.

S argumentací, která stojí v rozhodnutí, ale nesouhlasí nezávislý starosta Kravař Vít Vomáčka. Ten je přesvědčený, že zákon neporušili:

„To není o tom, že bychom schraňovali údaje, abychom je takto použili. My našim spoluobčanům pouze říkáme, co se stalo v obci a za co vydáváme veřejné prostředky. Jsme přesvědčeni, že jsme neodkryli žádné osobní údaje a že jsme neporušili žádný zákon.“

Podle advokáta Pavla Marečka je rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů v souladu se současnou právní praxí a obec pochybila. Přesto si myslí, že by úřad měl přihlédnout k důvodům takového jednání.

„Myslím si, že v rámci toho uvažování, jestli vůbec uložit pokutu a jaká bude její výše, by mělo být zváženo, že se opravdu jednalo prvoplánově o úmysl chránit majetek obce,“ míní.

Kravaře se chtějí proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů odvolat. Pokud neuspějí, podají správní žalobu. Navíc i přes pokutu na svých webových stránkách dál pokračují ve zveřejňování jmen lidí, kteří v obci páchají drobnou kriminalitu.

Spustit audio