Krásné a jedovaté. V Liberci právě kvetou oleandry

6. červenec 2018

V liberecké botanické zahradě můžou v těchto dnech návštěvníci obdivovat vysoké oleandry v plném květu. A nejsou to jen tak ledajaké rostliny, jde o sbírku nejkrásnějších odrůd. Ředitel zahrady Miloslav Studnička je shání už déle než čtvrt století.

Oleandry jsou podle něho zajímavé i tím, že jsou nejstarší známou rostlinou, kterou lidé pěstovali v květináči.

Miloslav Studnička sbírá exotické oleandry už 25 let

„Každý se v mládí setkal s oleandrem, to bylo obligátní, vždycky na zimu se tahal do sklepa a na jaře zase ze sklepa ven, protože ty květy jsou exotické a lidé se dostali tak nejdál do toho Středomoří, tak si vždycky přivezli tu větvičku, ona dobře zakořenila ve vodě. Každý měl oleandr, ale takový obyčejný,“ říká ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička.

V liberecké botanické zahradě právě kvetou oleandry

Více než dvoumetrové keře oleandrů různých odrůd kvetou právě v těchto dnech. Lidé tam můžou vidět na deset u nás neobvyklých druhů. Každý s pěstovaných keřů má podle Miloslava Studničky svůj příběh.

V liberecké botanické můžete v těchto dnech obdivovat rozkvetlé oleandry

„Chodil jsem jako mlsný kocour kolem jedné zahrady na ostrově Tenerife. Tam byl oleandr žlutý, jednoduchý. Byla to úplná novinka sedmdesátých let. Bohužel nikdo nebyl doma a na plot byla zaměřena kamera. Neměl jsem jak ho vyprosit. Myslel jsem si, že odjedu bez něj. Nejposlednější den, kdy už jsme museli opustit hotel, tak jsme se procházeli po takovém parku. A tam jezdil nějaký pán se sekačkou.  Posekal takhle dolní větve oleandru a on to byl ten žlutý, který já jsem si tak vytoužil. Dneska je z toho tenhle krásný, perfektní keř,“ popsal Miloslav Studnička historii jednoho z rozkvetlých oleandrů, nazvaný Suvenýr z Kanárských ostrovů.

Každý s vypěstovaných oleandrů má svůj příběh

Oleandry ale nejsou jen krásné růžové, červené, bílé nebo žluté květy. Jde o velmi jedovatou rostlinu.

V liberecké botanické zahradě právě kvetou oleandry

„Může se tím otrávit i člověk, ale musel by si z toho udělat odvar a je to příšerně hořké. Já jsem zkusil rozžvýkat ten list, ale pak jsem to samozřejmě vyplivnul. Je to strašné, takže to nikdo nespolkne. Pouhý dotyk nebo kontakt nezpůsobí vůbec nic, takže mohou ty rostliny být takto volně vystaveny. Nikdo je zřejmě okusovat nebude,“ komentoval s nadsázkou Miloslav Studnička.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související