Krajský soud osvobodil exposlance KSČM Vondrušku. Vězně prý před 30 lety netýral

10. duben 2014

Zastupitel za Liberecký kraj a někdejší komunistický poslanec Josef Vondruška vězně Jiřího Wolfa podle soudů netýral. Osvobozující rozsudek libereckého okresního soudu dnes potvrdil Krajský soud v Hradci Králové. Podle obžaloby Vondruška před třiceti lety jako dozorce ve věznici Minkovice u Liberce Wolfa několikrát surově zbil.

Prvoinstanční i odvolací soud se shodly, že výpověď Jiřího Wolfa není stoprocentně věrohodná, aby stačila k odsouzení Josefa Vondrušky.

Celkem čtyři případy týrání se podle Wolfa staly v letech 1979 a 1980. U surového bití měl být jenom dozorce Vondruška a vězeň Wolf.

„Můj klient tvrdí, že byl panem Vondruškou fyzicky napadán, opakovaně bit obuškem, kopán do břicha, do hlavy a do měkkých tkání,“ uvádí advokát Jiřího Wolfa Stanislav Němec.

Josef Vondruška obvinění odmítá: „Snažil jsem se pracovat co nejlépe a zároveň v mezích slušnosti, která se od příslušníka ozbrojeného sboru očekává.“

Podle někdejšího dozorce přišlo obvinění v době, kdy se stal poslancem za KSČM. Tvrdí, že se jednalo o účelové jednání s ohledem na jeho postavení v politice.

Jiří Wolf má po mnohaletém věznění stále zdravotní následky, proto se posledních soudů nezúčastnil. Jeho advokát Stanislav Němec je rád, že se kauza vůbec dostala před soud.

„Bohužel to ukázalo bezmocnost zdejší justice tváří v tvář bezpráví páchanému předchozím režimem,“ dodává svůj názor Němec.

Spustit audio