Krajskou nemocnici v Liberci čeká hloubkový audit

5. květen 2011

Krajskou nemocnici v Liberci v brzké době pravděpodobně čeká hloubkový audit. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegra nemocnice nakoupila příliš drahé přístroje pro vybavení traumatologie. Jak 5. května poznamenal tiskový mluvčí liberecké nemocnice Lukáš Gibiec, o hloubkovém auditu vedení neví a také ještě nedostalo výsledky z poslední kontroly.

Ministerstvo zdravotnictví nechalo zkontrolovat nákupy z dotací Evropské unie celkem u šestnácti nemocnic. Krajská nemocnice v Liberci, podle zprávy auditorů, jako jediná z nich nakoupila část vybavení traumatologie o necelých 12 procent dráže, než je cena obvyklá v daném čase a místě. Dostala se tak nad tolerovanou mez, a proto ji čeká podrobnější analýza.

Nemocnice za minulého vedení nakoupila například novou magnetickou rezonanci, laparoskopickou věž nebo ultrazvuk. Vybavení traumatologického centra přišlo zhruba na 170 milionů korun.

Nejde o první problém, který liberecká nemocnice v souvislosti s nákupem přístrojů má. Protikorupční policie také vyšetřuje nákup šesti přístrojů pro kardiocentrum. Ty byly také financováno z Evropských fondů. Šest kompletních přístrojů stálo téměř 60 milionů korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio