Krajská záchranka omlazuje vozový park, letos bude mít 10 nových sanitek

10. únor 2018

Záchranná služba Libereckého kraje může letos vyřadit některé starší sanitky. Dostane totiž deset nových vozů. Nová auta jsou přizpůsobená podle požadavků záchranářů a řidičů. V příštích dvou letech záchranáři vymění dalších 12 vozů. Financovat obnovu vozového parku bude záchranka z vlastních zdrojů.

Krajská organizace postupně vymění 22 sanit za nové značky Mercedes-Benz Sprinter za 92 milionů korun. Zadávací dokumentaci pro tendr projednal kraj i s řidiči, kteří auta pořízená před dvěma lety kvůli některým parametrům kritizovali. Informovala o tom mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná.

Záchranáři v kraji mají k dispozici čtyři desítky vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Díky dotaci z evropských fondů pořídila záchranná služba v roce 2015 za 80 milionů 20 sanitek vybavených jako jednotky intenzivní péče. Kompletně tak obnovila svůj vozový park. "Jednou z požadovaných změn u nových sanit bylo, aby nosítka nebyla ve středu vozu, ale aby na jedné straně byla širší ulička, ve které se mohou za jízdy pohybovat záchranáři a lékaři. Jsou to praktické zkušenosti po těch dvou letech," řekl hejtman Martin Půta z hnutí  Starostové pro Liberecký kraj.

Nové sanitky jsou přizpůsobeny podle praktických požadavků záchranářů

"Vozový park zdravotnické záchranné služby je potřeba rozšiřovat a obměňovat. Vozidla jsou denně v terénu a při každém výjezdu musí být stoprocentně spolehlivá," uvedl náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka z ODS. Na základě požadavků záchranářů budou mít podle něj sanitky mimo jiné vzduchové odpružení zadní nápravy a upravené je i skládací pojízdné křeslo pro převoz sedícího pacienta. Z 22 nových vozů bude deset vybaveno samonakládacími nosítky pro těžké pacienty do 300 kilogramů.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává zhruba 350 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60 tisíc případů. Záchrannou službu letos kraj dotuje 171 miliony korun. Už dva roky funguje v kraji i nové operační středisko záchranky, jehož vybudování stálo přes 30 milionů korun. Miliony korun ročně investuje záchranka také do modernizace svých základen. Obnovu vozového parku bude financovat z vlastních prostředků.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související