Krajská nemocnice v Liberci zveřejnila čekací doby na kloubní náhrady na svém webu

18. leden 2012

Na nový kloub si například v nemocnici v Ostravě pacienti počkají dva a půl roku. V Krajské nemocnici v Liberci je tato doba podstatně kratší, na tento zákrok se čeká pouhé tři měsíce. I takové rozdíly se najdou mezi nemocnicemi v České republice.

Liberecká nemocnice se po vzoru fakultních nemocnic, které údaje o objednacích lhůtách na operace musí zveřejňovat ze zákona, rozhodla, že je svým pacientům také zpřehlední.

Lékařský náměstek liberecké nemocnice Jan Mečl redaktorce Českého rozhlasu Sever Evě Malé potvrdil, že pacienti veškeré informace o čekacích dobách na konkrétní operace najdou na webových stránkách nemocnice.

V Liberci si pacienti nejdéle počkají na zákrok na oddělení neurochirurgie, takzvanou operaci spondylolistézy neboli operaci páteře, kdy se posunou dva obratle proti sobě. Viz. stránky Liberecké nemocnice...

Čekací doba na ní trvá i dva roky, zmínil se lékařský náměstek liberecké nemocnice Jan Mečl: „Liberecké neurochirurgie se svými odborníky patří k absolutní špičce nejen České republiky, ale i Evropy a jsme velmi vyhledávaným pracovištěm i v nejsložitějších případech. Naše kapacita je tím pádem velice zatížena...“

Objednací lhůty se však nevztahují na akutní případy. Jan Mečl upozorňuje, že všechny čekací lhůty uvedené na internetových stránkách liberecké nemocnice jsou doby zprůměrované. Délka objednací doby se také může odlišovat v závislosti na stavu pacienta, konkrétní smlouvě se zdravotními pojišťovnami nebo na způsobu úhrady a objemu nasmlouvané péče.

A jaké jsou tedy konkrétní čekací lhůty? Například na operace v celkové anestézii na oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie si pacienti počkají i půl roku, na ostatní operace, například na výměnu kyčle, odstranění varixů nebo operaci štítné žlázy tři až čtyři měsíce.

Ministerstvo zdravotnictví si od zveřejnění přehledů čekacích dob slibuje, že se bude předcházet korupci. Nemocnice tak nemůže tvrdit, že normálně čekání na operaci trvá pět měsíců, ale pokud pošle dar, vše se zrychlí a čekací lhůta se zkrátí na měsíce dva. Pacient totiž bude z webových stránek nemocnic vědět, že v konkrétní nemocnici se na zákrok čeká právě okolo dvou měsíců.

autor: Eva Malá
Spustit audio