Krajové speciality uvařili v Lomnici nad Popelkou studenti střední školy gastronomie

23. listopad 2013

Střední škola gastronomie v Lomnici nad Popelkou na Semilsku se stala rájem gurmánů. Nabízela regionální speciality nejen z Libereckého, ale i z Olomouckého, Karlovarského nebo Zlínského kraje. Návštěvníci tak měli možnost ochutnat například krkonošskou cibulačku, znojemskou pečeni s karlovarským knedlíkem nebo olomoucké syrečky s lepenicí.

„Ze specialit máme kachní kaldoun – to je ze Zlínského kraje, pak tam máme krkonošskou cibulačku, krůtí závitek s olomouckými syrečky a poslední z hotových jídel tam máme lázeňskou hovězí pečeni s hříbky,“ vyjmenovává kuchařka Pavlína Rejmanová.

Krkonošskou cibulačku vaří Vladimír Hlavatý, který přidá i recept: „Hovězí maso vaříme dvě hodiny, dále si připravíme cibuli, vezmeme si houby, brambory, které si dáme zvlášť vařit. Když je vývar hotový, vložíme si do něj cibuli, houby a nakrájené maso.“

Polévka se dochutí a nakonec se do ní nalije rozšlehané vejce.

Liberecký kraj byl velmi chudý. Podle studentky Kláry Nesvatbové tu předci jedli převážně brambory: „Regionální jídla se většinou skládala ze surovin, které si lidé sami vypěstovali. Například brambory, obiloviny, ryby.“

Pro Liberecký kraj je tak například typický pstruh plněný zeleninou s bramborovými špalíčky, pajšl z králíka, borůvkový koláč s mandlovou drobenkou nebo bramborová roláda s uzeným masem.

Cibulačka - ilustrační foto

Studenti si připravili i výstavu s názvem Krásy a chutě českých regionů všemi smysly, kde nechyběly ani ukázky cukrářských laskomin.

„Ukazujeme tady slavnostní výrobky, patrové a dětské dorty,“ říká mistrová Karin Brožová. Výrobky studenti připravují jak pro potřeby školy, tak přijímají objednávky od lidí. „Pro dítě nebo na svatby,“ dodává mistrová.

Gurmánské akce mají mimo jiné přilákat potenciální studenty. „Jedním z našich cílů je představit školu jako celek. Potenciálními zájemci jsou i žáci, vycházející ze základních škol, ale i zájemci o další vzdělávání. Škola je známá i vzděláváním dospělých,“ dodává ředitel školy Lubomír Charouzek.

autor: Eva Malá
Spustit audio