Kraje zvažují žalobu na stát kvůli rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

6. květen 2011

Sociální služby v Libereckém kraji jsou jako všude jinde rozděleny. Část z nich jsou příspěvkové organizace města, pak příspěvkové organizace kraje a nakonec neziskový sektor. V posledních letech, kdy je státní rozpočet našponován k prasknutí se především posledním dvěma jmenovaným nedostávají peníze a jsou na pokraji existence.

Poslední výroky a také plány ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka pobouřili Asociaci krajů České republiky. Ta dokonce zvažuje podání žaloby na stát. K té se chce přidat i Liberecký kraj.

V posledních letech se na sociální sféru vzhledem ke škrtům ve státním rozpočtu nedostává. Na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek prohlásil, že některé z krajů zneužily dotační řízení a zvýhodnily v něm vlastní zařízení. A neziskové organizace tak dostaly výrazně méně peněz než loni.

Kvůli tomu některým z nich hrozí, že budou muset omezit své služby nebo skončit úplně. Asociace Krajů České republiky se proti nařčení ministra ohradila a označila tyto výroky za nesmysly a lži, které poškozují kraje samotné i sociální služby. Dokonce vyzvala ministra, aby se za své výroky omluvil.

Každý rok totiž dostane kraj pomyslný balík peněz, který má za úkol rozdělit mezi své příspěvkové, městské a neziskové organizace. Na ministerstvo pak pošle návrh. Ministr svolá sedmnáctičlennou komisi, která návrhy krajů připomínkuje nebo schválí. Nakonec je ministr podepíše a tím rozhodne, s jakým rozpočtem budou organizace hospodařit.

V dotační komisi jsou pouze dva zástupci kraje - Miloslav Čermák z Karlovarského kraje a Pavel Petráček z Libereckého kraje. Podle něj proto není možné, aby si kraje peníze rozdělovaly podle toho, kdo se jim líbí nebo nelíbí. Za zmínku také stojí, že Liberecký kraj letos od státu dostal o 53 miliónů korun méně, než požadoval.

Situace v kraji je opravdu vážná. Liberecký kraj má pod sebou 18 příspěvkových organizací a některé z nich pouze přežívají. Z peněz, které kraj dostává sotva stačí pokrýt jejich náklady a o investicích vůbec nemůže být řeč. Už od roku 2008 jede Liberecký kraj v úsporném režimu.

autor: Eva Malá
Spustit audio