Kraje z regionu Severovýchod zaplatí za chyby v dotačních projektech 378 milionů

16. srpen 2013

378 milionů korun zřejmě zaplatí Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj ministerstvu financí. Jde o pokutu za vyšší chybovost v projektech, které čerpaly evropské dotace z Regionálního operačního programu Severovýchod.

Kraje mají k údajným chybám v projektech výhrady, ale nakonec zaplatí, říká hejtman Libereckého kraje a současně předseda Regionální rady, která ROP Severovýchod řídí, Martin Půta.

„To je jediná cesta, jak pokračovat v čerpání finančních prostředků z operačního programu Severovýchod. K vyčerpání zbývá ještě šest miliard korun a domluvili jsme se na tom, že není možné, abychom ohrozili řadu konkrétních projektů žadatelů, kteří chyby neudělali,“ vysvětluje Půta.

Každý kraj zaplatí třetinu - tedy 126 milionů - regiony na ní dostanou půjčku od ministerstva financí, která je splatná do roku 2020. Zaplacení pokut ale ještě musí schválit zastupitelé jednotlivých krajů. Pak by další čerpání dotací nemělo být ohrožené.

„Velice si vážím toho, že se všechny tři kraje postavily k problematice čelem. Podle mého názoru je to jediná možná cesta, jak obnovit čerpání na příslušný regionální operační program. Doufám, že to bude inspirovat i ostatní,“ komentuje snahu náměstek ministra Jan Gregor.

autoři: teb , Jiří Fremuth , Iva Menšíková
Spustit audio