Kraj opět nabídne lidem peníze na nové kotle, rozdělí 135 milionů korun

Liberecký kraj chystá novou vlnu takzvaných kotlíkových dotací. Na rozdíl od předešlých už ale půjde podat žádost o ekologické kotle jenom přes internet. Shodla se na tom rada Libereckého kraje, který peníze na vytápění ekologickými kotli obyvatelům poskytuje. Podrobnosti zveřejní kraj letos v září.

Podáváním žádostí přes internet se kraj chce vyhnout frontám, které ve většině českých krajů žádání o dotaci na nové kotle provázejí. Celou situaci chce řešit tak, že od určitého okamžiku bude žádosti přijímat přes webový formulář. Systém by měl být přehlednější, protože bude jasné, v jakém čase kdo dokumenty podal. Radní ze Starostů pro Liberecký kraj Radka Loučková Kotasová ale zároveň přiznává, že lidem jenom elektronická žádost stačit nebude: „Poté, co svoji elektronickou žádost odešlou, přílohy a žádost vytisknou a do deseti dnů by to měli odeslat nebo osobně přinést na podatelnu Libereckého kraje.“

Žádat bude možné od konce října

Doručení papírových žádostí nebude mít vliv na pořadí, které zaznamená elektronický systém. Liberecký kraj letos na podzim rozdělí na nové kotle celkem 135 milionů korun. V předchozích dvou kolech to přitom bylo celkem 150 milionů. Samotné žádosti můžou lidé podávat od konce října.

Zájemci můžou získat maximálně 75 tisíc korun při nákupu kombinovaného kotle, může to být ale i víc, až 120.000. Tyhle peníze kraj může přispět při pořizování tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu. Víc peněz mohou dostat také ti, kteří žijí ve městech a obcích se zhoršenou kvalitou ovzduší. Podle kraje to je třeba Česká Lípa, Doksy, Liberec, Stráž nad Nisou, Kamenický Šenov, Nový Bor, Lomnice nad Popelkou, Turnov nebo Železný Brod. Kompletní seznam bude v září k dispozici na webových stránkách kraje.

autoři: Jaroslava Mannová , jch
Spustit audio