„Kozákov je nejlepší kopec na světě,“ pochvaluje si patnáctiletý skateboardista

7. srpen 2018

Skateboard je pro mnohé adrenalinovým sportem. Jiní při pohledu na závodníky řítící se z kopce vysokou rychlostí mluví o bláznech . Pravdou ale je, že právě toto sportovní odvětví má hodně nadšenců mezi mladými. Třeba semilskému závodníkovi Dominiku Pavlatovi je teprve patnáct let.

Dominik Pavlata to má ze Semil jen pár kilometrů daleko na Kozákov, kde skateboardisté mají ideální podmínky pro trénink i závody. Uchvátily ho záběry na videu a tak měl o sportu pro sebe jasno. Půl roku jezdil sám. Další jeho kroky ovlivnily juniorská mistryně republiky Mariana Machačná a Anežka Novotná. A co ho na tomto adrenalinovém sportu nejvíc přitahuje?

„Ten pocit, když jedu z kopce, že se může stát absolutně cokoliv, že musim hrozně rychle reagovat, a když jedete tou rychlostí, tak prostě jenom vnímáte ten vítr a nic jinýho. Já hrozně rád jezdim na lyžích a jezdim hrozně rád rychle, takže mám na tom hlavně rád tu rychlost,“ prozradil patnáctiletý mladík. Nejbližší ho v jeho sportovním snažení podporují. Jenže zároveň se o něj bojí. V tomhle věku není divu.

„Prostě se na to nemůžou dívat, že se o mě bojej, ale věděj že to mám rád, viděj to na mě a tak mě prostě pouštěj na závody. A jinak okolí, všichni se teda divěj, že na tom jezdim, všichni řikaj, že jsem blázen. To už jsem si teda zvyknul, ale jinak všichni to vnímaj, že je to dobrý. Aspoň že něco dělám,“ vysvětlil svou motivaci Dominik Pavlata.

Dominiku Pavlatovi je teprve patnáct, svůj sport ale bere vážně

Zaujala ho ještě jedna věc. Skateboardisté jsou vlastně jedna velká rodina. Nezávidí si úspěchy. Vzájemné hecování ale rozhodně nechybí.

„Na těch akcích, kde vlastně jenom jezdíme a není tam žádný závodění, tak je to v pohodě, všichni jezdíme v klidu. Ale jakmile jsme někde na těch závodech, tak je to takový, že si jeden z druhýho děláme srandu. Je tam, trochu konkurence, hlavně v těch juniorech, jak jsme tam všichni mladí,“ řekl mladý skateboardista.

Zatím největším úspěchem pro rodáka ze Semil je osmé místo v pohárovém závodě mistrovství republiky mezi juniory. Tam by se v budoucnu rád prosadil. K tomu směřuje také jeho nejbližší přání.

„Vyhrát nějakej závod v těch juniorech, ale je to strašně těžký. V těch juniorech jezděj kluci třeba do Rumunska, jen tak si jako zajezdit. Já takový možnosti zatim nemám, takže oni mají víc času na trénování, vlastně můžou jezdit ty rychlý kopce. Je tam hrozná konkurence,“ popsal situaci ve skateboardingu Dominik Pavlata.

A ambice do budoucna? Spojené jsou s jeho domácí tratí.

„Rozhodně bysem si chtěl zajet Kozákov Challenge, a myslim, že bysem nekoukal na ten výsledek, že bysem byl rád, že jsem si to mohl sjet, protože je to takovej můj sen. Kozákov je podle mě nejlepší kopec na celým světě, už jenom kvůli tomu jak se to dá snadno uzavřít, jakej je tady asfalt. Kombinuje to rychlost, kombinuje to technický pasáže, kombinuje to vlastně i tu přírodu, na kterou můžete koukat za tu jízdu,“ uzavřel povídání Dominik Pavlata.

autor: ppe
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.