Koupaliště Českolipska bilancují po chladném létě. Návštěvnost klesla

21. září 2016

Letošní léto nepřálo plážím a koupalištím na Českolipsku. Místo tepla a sluníčka bylo často chladno a déšť. Někteří lidé sice ještě ke koupání využili teplé září, přesto měli provozovatelé koupališť oproti loňskému létu nižší návštěvnost. Někteří si proto musí vzít úvěr, aby přežili zimu.

„Je to úžasné a využíváme poslední den. Je to lepší jak u moře. Voda je teplá. Pláž máme skoro pro sebe a jsme tu jen s labutěmi. Málo lidí, krásné počasí, teplá voda – ideální,“ říká paní Henrieta z Prahy, která k Máchovu jezeru jezdí několik uplynulých dní, aby využila teplé počasí.

„V červenci jsme měli o patnáct procent větší návštěvnost. Myslím si, že je to tím, že Češi omezili výjezdy mimo republiku,“ rekapituluje letní sezonu Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, která se stará o hlavní pláž u jezera a pokračuje: „V srpnu nám klesla tržba o třicet sedm procent, a to kvůli počasí. Předpoklad je asi o dvacet tisíc osob menší návštěvnost.“

Poslední dva roky je společnost finančně zatížená. Minulý rok se nestihlo včas napustit jezero po opravě hráze. Loni si proto společnost musela půjčit peníze na mzdy. Letos se situace opakuje.
„Tento rok jsme uhradili úvěr, který jsme si vzali minulý rok a jsme na nule. Na letošní zimu si opět musíme vzít úvěr na mzdy. Situace pro nás není růžová, ale je to lepší než vloni,“ dodává Reichert.

Lepší sezóna v Zákupech, horší ve Sloupu v Čechách

V Zákupech jsou s létem spokojení i vzhledem k tomu, že loni kvůli nekvalitní vodě město za vstup na koupaliště nevybíralo peníze. „Letošní sezona na koupališti byla lepší než loňská. Loni byla špatná kvalita vody kvůli výskytu cerkárií, letos jsme měli čistou vodu,“ rekapituluje Lada Kučerová, kulturní referentka města a pokračuje: „Sezona byla lepší o sto tisíc korun, kdy polovina byla ze vstupného a polovina z ubytování.“

Zářijové dny u Mácháče

Letošní chladné léto snížilo návštěvnost pláže i ve Sloupu v Čechách, jak potvrzuje správce areálu Vít Černý: „Těch chladnějších dnů bylo více a lidé čekali, jak se den vyvrbí a často chodili až odpoledne. Ještě nemáme přesná čísla, zúčtovací období máme před sebou, ale rozdíl tam bude.“

Provozovatelé koupališť se shodli, že kvůli chladnému počasí ubylo oproti loňsku návštěvníků. Většině z nich pak finančně pomohl provoz kempů, které byly často obsazené i v polovině září.

Spustit audio