Kopr jen do omáčky? Zkuste si doma upéct brynzový koláč s koprem
Vůně kopru je sladká a aromatická. Kopr chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký. Dorůst může až do výšky 1 metru.
Nať se sklízí před rozkvětem, na podzim se sklízejí koprová semena. V antické kuchyni se věřilo, že tato rostlina posiluje. Kopr dostávali římští gladiátoři do pokrmů před souboji.
Asi nejznámější užití kopru je v omáčce, my vám ale v Babských radách nabídneme originální recept na brynzový koláč s koprem.
Budete na něj potřebovat: 1 balíček listového těsta, 250 g brynzy, 250 g tvrdého sýru, 500 g tvarohu, 3 lžíce kopru a 1 vejce. Těsto rozdělte na poloviny, jednu vyválejte a dejte na plech. Z brynzy, tvarohu, sýru a kopru vymíchejte hladkou náplň a rozetřete ji na těsto. Vyválejte druhou polovinu těsta a tou spodní část koláče zakryjte, okraje přitlačte, povrch jemně propíchejte vidličkou a potřete vajíčkem. Pečte zhruba 50 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.