Konečně – řekli si lyžaři a vyrazili do Jizerek

2. leden 2016

Zapnout bundu, nasadit helmu, popadnout lyže, hůlky a lyžáky a honem na sjezdovku! Tak přesně tohle si mohli konečně říct o tomto víkendu stovky lyžařů - v Jizerských horách konečně odstartovala letošní sezona. I když s několikatýdenním zpožděním.

Přírodní sníh ale zatím chybí úplně a ani toho technického není zrovna příliš. Přesto na několika kopcích už to na spuštění vleků stačilo. A to vykouzlilo šťastný úsměv u mnohých natěšených návštěvníků hor.

„Je to krásné,“ nechala se slyšet Renata, která přijela do Jizerek až z Brna. „Prostě poprvé, takže super. Nové lyže, nové boty, perfektní…“ Hlavně, že je alespoň trochu sněhu.

Renata přijela do Jizerek po Vánocích s celou rodinou. Sněhu už se nemohla dočkat. A nebyla sama, přikyvuje Filip Svrček ze ski areálu na Ještědu, kde zatím jezdí jen vlek na sjezdovce F10. „Čekali jsme velice dlouho a už jsme přestávali věřit. Naštěstí na chvíli zamrzlo. A za krátký čas, za 30 hodin, se podařilo zasněžit alespoň jednu sjezdovku, osvětlenou sjezdovku pod lany,“ dodává.

Na Ještědu je výhradně technický sníh, ostatně jako ve všech ski areálech, kde se dá teď lyžovat. Není to ale sníh pro každého, shodují se mnozí lyžaři včetně Davida. „No, je to tvrdý. Strašně. A asi za chvíli bude i ledovatý. Pokud by někdo neuměl lyžovat, tak nevím...“

„Momentálně nasněžujeme intenzivně i na Tanvaldském Špičáku a v Bedřichově,“ říká o středisko dál, kde se o tomto víkendu začalo lyžovat, na Severáku, provozovatel Petr Bažant. „Už teď víme, že v pondělí otevřeme červenou sjezdovku, na Bedřichově dětský vlek. A zřejmě máme před sebou takové tři mrazivé noci, takže by nám to mělo dovolit otevřít i další části areálu.“

„Já jsem hlavně ráda, že si můžeme zalyžovat. Lyže jsme si sice vzali, ale nevěděli jsme, jak to s nimi dopadne,“ přiznává Zuzana Kuncová, která do Jizerek přijela na silvestrovský pobyt až z Jihlavy. „Rádi bychom to tady poznali za ideálních sněhových podmínek. Takže nás to láká se sem vrátit.“

Otázka je, kdy taková ideální sněhová situace, kterou by ráda Zuzana Kuncová viděla a užila si na sjezdovkách, nastane. Odpověď je někde nahoře, odkud nesněží a nesněží.

„Dlouhodobý výhled je špatný. Alespoň co se skloňuje v médiích. Ale doufáme, že se to nějak dá zvládnout,“ dodává Petr Bažant.

autor: sas
Spustit audio