Konec bílých tygrů? Nemůžou být jediným lákadlem zoo, nebyla by to dobrá vizitka, říká zoolog

14. září 2018

Liberecká zoo plánuje do budoucna skončit s chovem bílých tygrů. Ti sice Liberec proslavili, úkolem zoologických zahrad ovšem podle libereckých zoologů není chovat rarity, ale vytváření záložních populací v přírodě ohrožených druhů. Dalším důvodem k ukončení chovu je i zastaralý pavilon šelem. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Mezi návštěvníky populární bílí tygři s modrýma očima jsou částeční albíni. Není to tygří poddruh, ale zvláštní forma tygra indického. V přírodě se patrně vůbec nevyskytují – kvůli své výrazné barvě by neměli velké šance na přežití. V zoologických zahradách se celosvětově od jejich chovu ustupuje, říká hlavní zoolog Luboš Melichar: „Současný trend zoologických zahrad sleduje zejména ochranářské aktivity. Zvířata, která mají v přírodě problémy, jsou protěžována – na úkor těch, které problémy nemají.“

Bílá „tygřata“ opustila Liberec, nový domov mají ve Francii

Transport mladých tygrů, pro přenos do transportních beden je veterinář musel uspat narkotizační šipkou

Liberecká zoo už má jen dva bílé tygry ze čtyř. Chovatelé poslali do zoologické zahrady v západní Francii dva mladé bílé tygry.

O poslední tygřata nebyl u zahrad žádný zájem

Libercem prošlo za téměř čtvrt století 22 bílých tygrů. Mláďata se tu za tu dobu narodila třikrát. U posledního vrhu byl velký problém najít pro tygřata nový domov. „Mláďata jsou velmi špatně udatelná, poslední tygříci byli v nabídkové listině rok a půl a zájem o ně nebyl vůbec žádný,“ vysvětluje Melichar.

Místo bílého tygra sumaterský?

Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií sice nenařizuje, ale doporučuje, aby evropské zoo chovaly pouze některé druhy tygrů. „Pro Evropu jsou určený tygr sibiřský a tygr sumaterský – ten je totiž na pokraji vyhubení, což je zásadní problém,“ komentuje zoolog. Asociace tak chce i korigovat chov hybridních forem těchto zvířat. „Různé formy barevných mutací navíc s sebou nesou spoustu chovatelských problémů.“

Dalším problémem je liberecký šelminec – v něm spolu žijí bílí tygři a lvi. Pro oba druhy šelem je pavilon malý a jeho stav je nevyhovující, do čtyř let by měl projít rekonstrukcí.

Bílí tygři nemůžou být jediným lákadlem, pro zahradu by to nebyla dobrá vizitka.
Luboš Melichar, hlavní zoolog Zoo Liberec

S budoucím zrušením chovu bílých tygrů v Liberci se pojí i to, že by mohlo dojít ke snížení návštěvnosti liberecké zoo. „Dá se to předpokládat, že dojde k odlivu návštěvníků… nemyslím ale, že odliv bude tak velký, naše zoo se má čím chlubit,“ tvrdí Luboš Melichar.

O ukončení chovu bílých tygrů není definitivně rozhodnuto. Osmiletá tygřice Surya Bára a téměř čtrnáctiletý Paris ve výbězích v každém případě zůstanou. Zoologové ale zatím neplánují nákup nových zvířat a jejich další rozmnožování.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.