Kola od Liberečanů už putují k dětem do Afriky. Oklikou přes Ostravu

6. únor 2018

Téměř 150 použitých jízdních kol darovali obyvatelé Liberce africkým dětem, které si díky nim budou zrychlovat svou dlouhou cestu do školy. Vybraná kola v liberecké zoologické zahradě vyzvedli hasiči a odvezli je do Ostravy.

Do ostravské pobočky obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku kola z Liberce zaveze podpraporčík Stanislav: „Kola se tam skládají, roztřídí se podle použitelnosti. Do Afriky se odvážejí dvakrát ročně.“

Liberecká zoologická zahrada společně se spolkem Faunus pomáhá ostravské obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku. Na podzim uspořádala už popáté sbírku použitých jízdních kol, na kterých budou děti v Gambii jezdit do školy.

Gambijské děti musí při cestě do školy překonávat mnohdy velké vzdálenosti – patnáct i dvacet kilometrů, jízdní kolo je tedy pro školáka z Afriky velkým pomocníkem a důležitým dopravním prostředkem. Obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku posílá jízdní kola dětem do Gambie už od roku 2012. Za tu dobu jich bylo téměř 7000.

Nakládání kol, která poputují za africkými dětmi, se v Liberci ujali dva hasiči. Ti je dopraví až do Ostravy, odkud bicykly poputují na jih
autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související