Kokonín se samostatným městským obvodem nestane, rozhodli jablonečtí zastupitelé

29. květen 2014

Někteří obyvatelé usilují o to, aby se Kokonín odtrhl od Jablonce nad Nisou a stal se samostatným městským obvodem. Během ankety v rámci voleb do Evropského parlamentu se ale ukázalo, že nejde o většinový názor. Zastupitelé dnes na jablonecké radnici mluvili o tom, jak s výsledky ankety naloží.

Jak se ukázalo v anketě, která se konala společně s volbami do Evropského parlamentu, názor na odtržení Kokonína od Jablonce nad Nisou není většinový.

Vyjádřit své stanovisko přišlo čtrnáct procent obyvatel a většina se postavila proti tomuto nápadu. Výsledky ankety dnes projednávalo zastupitelstvo.

Radnice doufá, že díky anketě se ukázalo, co většina Kokonínských chce. Zastupitelé předpokládají, že snahy o samostatný městský obvod ze strany spolků by měly skončit.

Primátor Petr Beitl z ODS řekl, že není vyloučeno, aby se někdy v budoucnu konalo v Kokoníně referendum. Nemá ale podle něj smysl dělat ho teď, když se ukázalo, kolik lidí se o téma nezajímá. Pro vznik samostatného obvodu hlasovalo v anketě 60 lidí z patnácti set.

Podle předsedy petičního spolku Josefa Šikoly by radnice měla přihlédnout k tomu, že lidé městský obvod chtějí. K anketě sice přišlo málo lidí, to ale podle členů osadního a petičního výboru není rozhodující.

Podpisy pod petici se už sbírají

Spolky budou ve své snaze mít vlastní radnici pokračovat. V tuto chvíli sbírají podpisy pod petici. Údajně už jich mají tři sta, ale oficiálně tuto petici zatím nikdo na radnici nedoručil.

Důvodů, proč chtějí samostatný městský obvod, vyjmenovávají zástupci petice několik. Kladou důraz především na historii. Kokonín byl dříve městysem, ale komunistická vláda ho přiřadila k Jablonci nad Nisou.

Dalším důvodem pro osamostatnění je výstavba čističky, kterou označují někteří obyvatelé za nesmyslnou, a vadí jim místo, kde má vyrůst. Argumentují také tím, že když o čističce rozhoduje někdo, kdo v Kokoníně přímo nebydlí, je to nespravedlivé.

autoři: sas , ako
Spustit audio