Klokotskou alej v Táboře, kterou tvoří téměř 200 let staré lípy, zachraňují stromolezci

16. březen 2024 08:51

Klokotská alej v Táboře lemuje cestu, která spojuje historické centrum města s mariánským poutním místem. Památné lipové stromořadí s téměř 200 let starými stromy zvítězilo v celostátní anketě Alej roku 2021. Teď ale lípy potřebují pomoc, jsou nemocné.

„Arborista, stromolezec začne na stromech provádět řezy a jednotlivé části větví se shazují na zem, případně navazují na lano a spouští, pokud je třeba pod stromem něco, co se nesmí rozbít,“ popisuje arborista Pavel Wágner práci svých kolegů zavěšených na lanech v korunách stromů.

Přestože jde o fyzicky extrémně náročné a občas i nebezpečné zaměstnání, stromolezec Vít Hrubeš by neměnil. „Je to dobré, mám to rád. Je tam klid, je tam hezky, nikdo vás neotravuje, to je hlavní důvod,“ usmívá se.

Čtěte také

Hlavním úkolem arboristů v Táboře je podle Pavla Wágnera prořezat přerostlé koruny stromů. „Cílem tohoto zásahu je v první řadě odlehčit těm problematickým defektním větvením tak, aby to bylo bezpečné pro lidi. Druhý efekt je pozitivní směrem k přírodě, protože na jednu stranu sice máme defekty, to je pro stromy z hlediska stability problém, ale tím, že vznikly velké rány, vznikly i potenciální biotopy pro různé živočichy,“ vysvětluje.

Cílem záchranných prací je podle místostarosty Radka Kacerovského zachovat památnou alej i pro budoucí generace. „Spousta dřevin v Klokotské aleji nedostala v minulosti úplně ideální péči, proto je nutné v tuto chvíli napravovat některé nedostatky,“ říká.

Klokotská alej v Táboře byla vysazena v roce 1836. Její záchrana vyjde na 370 tisíc korun. Arboristi by měli být s prací hotovi do doby, než v korunách stromů začnou hnízdit ptáci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související