Na hráz rybníka Jordán v Táboře se vrací auta. Skončila náročná oprava lávky pro pěší

22. prosinec 2023 06:18

Jízda autem z jednoho břehu táborského rybníka Jordán na druhý už bude opět záležitostí pár minut. Cesta po hrázi měří necelých 300 metrů, od dubna byla ale zavřená kvůli opravám lávky pro pěší. Řidiči museli na šestikilometrovou objížďku. Tomu je teď konec, historická hráz se v pátek znovu otevírá vozidlům i chodcům.

„Hráz je z roku 1929, takže fungovala téměř sto let. Součástí je lávka pro pěší, která je poměrně široká, hojně využívaná, s krásným výhledem na Jordán,“ popisuje starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Za celou dobu svého stoletého fungování se lávka dočkala jen dvou menších oprav. Při poslední kontrole se ale statici shodli, že tentokrát menší oprava stačit nebude. „Statici zjistili, že máme zhruba pět let buď na její kompletní destrukci, nebo obnovu úplně novou lávkou,“ potvrzuje starosta.

A tak se v dubnu na důležité dopravní tepně centrem města objevily značky zakazující vjezd. „Byla objížďka, zasekané město, hlavně že to bude hotové. No, udělat se to musí,“ komentuje paní Eva z Tábora.

Na opravu hráze dohlížel stavbyvedoucí Pavel Kuděj. „Byla to technologicky náročná stavba, a to zejména z toho důvodu, že tady nejsou prostorové možnosti. Je to hráz, takže si nemůžete odložit nic bokem,“ vysvětluje. Kromě toho nechávali stavaři po celou dobu průjezdný jeden pruh pro městskou dopravu a záchranné vozy a také vyhradili cestu, kudy mohli projít chodci.

Čtěte také

Lávka nad hrází rybníka Jordán je charakteristická visutou konstrukcí. Ta zůstala zachovaná. „Podpírá ji stejně jako dříve 44 železobetonových sloupů. Ty jsou ukotveny na mikropilotách, to je změna. Nejsou na klasických patkách z prostého betonu, protože je to prostředí podmáčené vodou,“ uvádí starosta Štěpán Pavlík.

Se stomilionovou investicí počítali táborští radní předem. „Veškeré náklady na tuto stavbu šly plně z rozpočtu města Tábor. Přípravy probíhaly během celého roku 2022,“ potvrzuje vedoucí odboru investic Eliška Pospíšilová.

Stavaři dokončili práce na silnici už v týdnu. Na spuštění provozu ale potřebovali ještě přibližně dva dny. „Po té, co dokončíme asfaltové vrstvy, už by se tu sice jezdit mohlo, ale musíme ještě dokončit dopravní značení, provést přetaktování semaforů, odstranit provizorní značení,“ vysvětluje stavbyvedoucí.

Práce na hrázi Jordánu tím ale nekončí. „Šikmá stěna se obkládá kamenem, který byl vybrán speciálně s památkáři a architekty. Obkladové práce nejsou ani v polovině, ale to se provozu nedotkne. A až budou příhodné klimatické podmínky, znovu vysadíme vrby bílé, které musely být bohužel pokáceny,“ dodává starosta. Cesta přes Jordán bude podle něj průjezdná nejpozději v pátek 22. prosince v poledne.

Spustit audio

Související