Klíčem k dobrému spánku je pravidelný rytmus, omezení modrého světla i dostatek toho denního

27. listopad 2023

Základem dobrého spánku je to, zda si dopřejete dostatek přirozeného denního světla i to, kdy večeříte. Odborníci doporučují poslední jídlo i pití alespoň dvě hodiny před usnutím.

Další dobrý předpoklad je vyvětraná tmavá místnost. U spánku se vyplatí i to, že dodržujeme pravidelný rytmus – chodíme spát i vstáváme ve stejnou dobu. Před spaním bychom měli zamezit modrému světlu, které vyzařují jak mobilní telefony, tak tablety i počítače.

Nejlepší aktivitou před usnutím je čtení knihy. Pomoci s kvalitnějším spánkem mohou i doplňky stravy s následujícím složením: kořen kozlíku lékařského, levandule, hořčík nebo ginkgo biloba.

Špatný spánek nebo jeho nedostatek může mít za důsledek pomalejší reakce mozku, ale i sklon k přibírání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.