Klášter Teplá přestál bez úhony období husitských válek, značné škody ale utrpěl za války třicetileté. Tepelským opatům vděčíme i za založení nedalekých Mariánských Lázní

Rozsáhlý církevní komplex stojí na stejnojmenné řece nedaleko Mariánských Lázní. U jeho vzniku v roce 1193 stál významný český šlechtic Hroznata, který zastával funkci velitele hraničářů na Tepelsku a Chodsku.

Hroznata se chtěl původně účastnit třetí křížové výpravy, ale byl papežem z výpravy dispensován a náhradou slíbil založit klášter. Vzápětí do něj povolal členy řádu premonstrátů z pražského Strahova a sám se stal řeholníkem.

Pražský biskup v roce 1232 slavnostně vysvětil klášterní kostel a první mši byl přítomen i český král Václav I. Klášter přestál bez úhony období husitských válek, značné škody ale utrpěl za války třicetileté. Další bídu a škody přinesly války prusko-rakouské. Přesto zůstal stále centrem umění a vědy.

Tepelským opatům vděčíme i za založení nedalekých Mariánských Lázní. V roce 1950 byl stejně jako další kláštery v Československu uzavřen a sloužil jako armádní kasárna. Řádu premonstrátů byl klášter navrácen po sametové revoluci těžce poškozený mnohaletým zanedbáváním. Dnes je národní kulturní památkou.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.