Kino Máj v Doksech u Máchova jezera se po padesáti letech kompletně opravuje

6. srpen 2014

Poprvé po padesáti letech je kino Máj v Doksech na Českolipsku během léta mimo provoz. Unikátní budovu ve tvaru lodního kýlu obsadili řemeslníci a pracují na její opravě. Kino má v letní turistické sezoně největší návštěvnost a město proto počítá i s finanční ztrátou. Jedinečná stavba, která bude mít například nová okna i dveře na míru, bude opět přístupná až na podzim.

„Tady se dělají na míru okna. Vybírala se přesně i barva. Všechno se tu konzultuje s architektonickou kanceláří, aby ta rekonstrukce neznamenala žádný necitlivý zásah," vysvětlila starostka Doks Eva Burešová ze Starostů pro Liberecký kraj.

Dodala, že architektonická kancelář SIAL, se kterou vše projednávají, patřila právě autorovi budovy kina Karlu Hubáčkovi. Tvar lodního kýlu pro ni zvolil kvůli blízkosti Máchova jezera.

Rekonstrukci ztěžuje několik specifických a problematických prvků stavby.

„Tady je požadavek zachovat architektonický ráz. Byl konkrétně problém v propojení střešní konstrukce navzájem s čelem budovy. S těmi velkými výkladci, které staticky spolupůsobí," vysvětlil stavbyvedoucí Vratislav Švehla. Ty vypadají jako obří okna. Jsou od podlahy až ke stropu a plní i podpěrnou funkci.

Finanční ztrátě způsobené opravou kina v letní turistické sezoně se Městské kulturní středisko nevyhne. „Ztráta to bude určitě citelná. Příjmy kina tvoří výraznou část našeho rozpočtu. Budeme se s tím muset nějak popasovat," řekla jeho ředitelka Renata Mauserová.

S výhradami k dočasnému zavření kina se ze strany turistů setkává jen občas. „Samozřejmě, že jsem s tím setkala. Nebylo to ve velké míře, ale byly dotazy, proč v létě nehrajeme."

Většině rekreantů ale oprava plány nezkazila. „Nám to nevadí. Máme děti a stejně bychom do kina nešli. My se tady koupeme, nebo jdeme na výlet. Že by nám chybělo kino, to ne," přiznal jeden z nich. Jiný dodal, že kvůli filmům k Máchovu jezeru nepřijeli.

Pokud rekonstrukce půjde podle plánu, kino by se mělo pro návštěvníky opět otevřít v říjnu tohoto roku.

Nově vsazená okna na boku budovy kina Máj v Doksech
Spustit audio