Kempy na Českolipsku mají zatím dost míst pro stanaře i karavany

2. červenec 2014

Přestože je čas prázdnin a dovolených, v kempech na Českolipsku jsou místa pro karavany a stany většinou prázdná. Může za to vrtkavé počasí. Zatímco chatky v kempech jsou do konce prázdnin obsazené, karavany a stany budou přibývat podle toho, jaké bude počasí. A neovlivní to ani to, jak pečlivě jsou kempy na sezonu připravené.

„Areál jsme připravili sekáním trávy, natírali jsme kompletně zábradlí a máme nové molo," vypočítává co všechno je připravené pro letošní sezonu správce sloupského koupaliště Vít Černý.

„Každý den přijímám telefonáty s objednávkami na ubytování, ať se to týká chatek nebo stanů a karavanů," doplňuje.

Počasí samozřejmě rekreanty ovlivňuje. Podle správce areálu lidé většinou kvůli počasí rezervaci neodřeknou.

„Většinou přijedou. Buď počkají pár dní a jsou nějaký čas v kempu. Když ten týden počasí nepřeje, rozhodnou se třeba v půlce a pobyt ukončí."

„Máme chaty, to znamená, že tam jezdí lidé pořád. To nás většinou zachraňuje při tom ošklivém počasí. Samozřejmě stanů ubývá. Lidé nás přesto pořád navštěvují a vydrží to kolikrát i v deštích," vzpomíná Milan Rejlek, který na sloupském koupališti má za sebou už dvanáctou sezonu.

Rozhodující je počasí a kvalita vody

Situace je obdobná i na jednom z největších kempů u Máchova jezera. Sezona tu zatím obsazená není. Nerozhoduje o tom pouze počasí.

„Je to podle počasí a kvality vody. V případě, že je dobré počasí a kvalita vody tak je kemp plný. Jezdí na předpovědi tří až čtyřdenní. Když je hezky tak přijedou a kemp je obsazený," vysvětluje spoluprovozovatel kempu Borný Petr Staněk.

„Bylo jednou krizové období z důvodu špatné kvality vody. My jsme závislí i na lidech, kteří přijdou vyloženě se vykoupat a přijdou jenom na pláž."

Pláž kempu Borný u Máchova jezera

V případě špatného počasí pak provozovatelé vydělají pouze na náklady spojené s provozem.

„Je to o zaplacení základních poplatků a čeká se na další sezonu," dodává Staněk.

„Teď na prázdniny máme zaplněno tak ze sedmdesáti procent, takže nějaká volná místa ještě jsou. To se týká chatek. Místa na stany a karavany si klienti rezervovat nemusí. Tam se improvizuje. V podstatě se jede ze dne na den a počítá se s tím, že víkendy budou obsazené,“ říká správce autokempu v Nedamově Marek Hruška.

Mnohé nedostatek slunce nerozhází

„Určitě na to má největší vliv počasí. Přesto máme mezi klientelou turisty, kteří k tomu přistupují dost spartánsky a počasí je nerozhází," doplňuje Marek Hruška a vzpomíná na doby, kdy i do kempu bylo třeba se objednat.

„Pamatuji si, když jsem sem jezdil jako malý kluk, že ta obsazenost stanů a karavanů byla úplně někde jinde. Tipoval bych, že se museli objednávat na konci května, možná v červnu, aby v sezoně na ně vyšel plácek."

Jestli provozovatelé kempů na Českolipsku budou letos mít zisk, nebo pouze peníze na uhrazení nákladů, záleží na tom, jaké bude o sezoně počasí.

Areál koupaliště ve Sloupu
autoři: mkp , Tomáš Mařas
Spustit audio