Kdo nemá kožucha, zima mu bude! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti připravilo unikátní výstavu

3. prosinec 2023

Fašanku, fašanku, Velká noc bude. Kdo nemá kožucha, zima mu bude. Poslední verš z tradičního lidového popěvku se stal inspirací pro název tematické zimní výstavy Slováckého muzea v Uherském Hradišti ve Zlínském kraji. Jak název napovídá, jde o výstavu vrchních součástí tradičního lidového oděvu, tedy kožichů a kabátů. V jazyce nářečí kožuchů, mentýků, šub, kacabajek a lajblů.

Celá výstava je předznamenána velkou stěnou, na které jsou zavěšeny desítky kreseb a akvarelů. Jde o výbor z díla slavného slováckého malíře Joži Úprky, s postavami v mužských i ženských kožiších. „Když se u těch obrázků zastavíte, tak na vás dýchne poetika toho zaniklého světa, protože kožichy se dochovaly v podstatě velmi málo,“ říká kurátorka výstavy a etnografka Slováckého muzea Marta Kondrová.

Bylo tomu tak i kvůli tomu, že se kožich málokdy z rodin na Slovácku do muzea dostal. Většinou se donosil, nebo dotrhal při spaní na peci. Kožichy navíc vyžadují péči a lehce podléhají zkáze. „V tomto ohledu je sbírka Slováckého muzea opravdu unikátní, možná i v rámci celé České republiky. Ve fondu máme 74 kožichů v podstatě z celé oblasti Slovácka,“ doplňuje etnografka.

V sále Slováckého muzea je na letošní zimní tematické výstavě nashromážděno několik desítek součástí lidového oděvu, který se na Slovácku nosil v chladném počasí. „Chtěli jsme ukázat nejenom krásné kožichy, ale také příležitosti, ke kterým se oblékaly. Proto jsou tady postavy oblečené ke slavnosti hodů, postavy ženicha a nevěsty, ale také kmotřenky a třeba i žena, která jde na pohřeb,“ popisuje kurátorka výstavy.

Expozice představuje v jazyce nářečí kožuchy, mentýky, šuby, kacabajky a lajbly

Výstava Kdo nemá kožucha, zima mu bude, mapuje v podstatě celé území Slovácka. Najdete tam krátké kožíšky z moravských Kopanic i kožichy z Uherskobrodska, které je krojově nesmírně pestré a kožichy pestrost krojů odrážejí.

Expozice zároveň představuje i doplňky, jako jsou vlněné zimní šátky, obuv a také různé kabátky a kacabajky. Na tento jedinečný výběr z bohatých sbírek Slováckého muzea se můžete přijít podívat do hlavní budovy muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti do 4. února roku 2024.

Ukázány jsou nejenom krásné kožichy, ale také příležitosti, pro které se oblékaly
Spustit audio