Kdo chce z hub vařit nebo je prodávat na trhu, musí složit zkoušku

17. červen 2014

Rozpoznat jedovaté houby od jedlých musí umět každý, kdo je chce prodávat nebo z volně rostoucích a pěstovaných vařit v restauracích nebo jídelnách. Jednou za rok liberecká Krajská hygienická stanice hostinské a prodejce zkouší. Za maturitu z hub pak dostanou osvědčení.

Původně měli být čtyři. Nakonec zkoušku ze znalostí hub absolvovala a osvědčení získala jen vášnivá houbařka Jana Janoušková z Horní Bukoviny u Mnichova Hradiště.

„Známí si ode mě objednávali, tak abych měla jistotu, že nebudou nějaké problémy, i když se mi nikdy nestalo, že bych sebrala nějakou jedovatou houbu. Ale přece jenom, kdyby někdo něco podobného řekl,“ vysvětluje.

Sběrem hub se vydělávat nedá, je to spousta hodin práce. „Sušené houby sem prodávala deset deka za 150 korun. Ale ono se to tedy nedá zaplatit. Tyhle peníze za ten čas, co se u toho stráví – tím sběrem a doma je ještě práce… Je to spíš pro radost,“ říká.

Zkouška na liberecké hygieně se skládá ze dvou částí. Písemný test měla na starosti odbornice na výživu Ivana Kučerová.

„U prodávaných hub jsou třeba otázky, při jakých teplotách se mohou skladovat a prodávat, jaká je doba trvanlivosti u jednotlivých druhů, zda se mohou prodávat i sušené houby, jak má vypadat houba při prodeji,“ popisuje.

„Nesmí být například rozkrájená, nesmí mít na sobě stopy hnití, plísní, klobouk nesmí být oddělený od třeně, aby se poznalo, o jakou houbu se jedná,“ dodává.

Babské rady nepomohou

Neméně důležité je, aby prodejce nebo hostinský rozeznali jedlé houby od jedovatých. Někdy je to podle mykologa Josefa Součka, který měl na starosti praktickou část zkoušky, velmi těžké.

„U hřibu pravého je snadná záměna se závojenkou olovovou, která, když je mladá, vypadá přesně jako hříbek,“ upozorňuje Souček a uvádí další příklad:

„Třeba muchomůrka zelená se plete se žampióny. Někdo to splete s holubinkou. Snědí něco zeleného, ta jedovatá pochva je ještě schovaná v zemi. Muchomůrku zelenou zamění i za pýchavku. V mládí je vajíčko bílé, potom z něj vyleze ta muchomůrka."

Při otravě houbami babské rady opravdu nepomohou, varuje Ivana Kučerová: „Nesnažit se to zahnat nějakým živočišným uhlím nebo projímadlem, pitím mléka. Prostě rozhodně vyhledat lékařskou pomoc. Pokud máme nesnědený zbytek té houby, přinést to s sebou, případně třeba i zvratky, aby lékař určil, jaký jed máme v organismu."

Za vydání osvědčení zaplatí žadatel tisíc korun. Pokud hygienik při kontrole zjistí, že prodejci hub nebo restauraci osvědčení chybí, může udělit až desetitisícovou pokutu.

autor: Eva Malá
Spustit audio