Každý devátý majitel auta v Libereckém kraji neplatí povinné ručení

9. říjen 2012

Téměř třicet dva tisíc aut registrovaných v Libereckém kraji nemá povinné ručení. Jejich řidiči ročně způsobí při nehodách škody v řádu miliónů korun. Česká kancelář pojistitelů na nich vymáhá dluhy, v některých případech může dojít i na exekuce.

Česká kancelář pojistitelů spravuje garanční fond, ze kterého hradí škody nepojištěnými vozidly. Ty pak vymáhá po řidičích a vlastnících nepojištěných vozidel. Většinou se jedná o případy, kdy řidič nepojištěného automobilu způsobí dopravní nehodu, při které přijde někdo o život nebo byl vážně zraněný. Málokdo si uvědomuje, že i na první pohled banální dopravní nehoda může majitele nepojištěného vozu stát milióny.

Každý devátý vlastník motorového vozidla v Libereckém kraji neplatí povinné ručení. Z tohoto pohledu patří k nejhorším v České republice. Nejvíce dopravních nehod řidičů nepojištěných vozů je na Jablonecku.

Majitelé motorek a automobilů si podle všeho neuvědomují, že zaplacením povinného ručení, které se pohybuje od tří set korun ročně, se můžou vyhnout soudu. Jen v minulém roce Česká kancelář pojistitelů obeslala více než osmnáct tisíc hříšníků z Libereckého kraje. Každý případ se řeší individuálně - například pokud vlastník nepojištěného vozu doloží důvod a vše uvede do pořádku před obesláním, je možné sankce minimalizovat.

autor: Eva Malá
Spustit audio