Každé páté dítě v Libereckém kraji nastupuje do školy s ročním odkladem

11. duben 2013

V průměru jedno dítě z pěti jde do školy o rok později. V Libereckém kraji za poslední dobu takzvaných odkladů přibývá. Důvodů je více. Například obava rodičů o to, aby jejich dítě školní docházku zvládlo, odkládání povinností a také podivné praktiky při zápisech.

Po třídě v jedné liberecké mateřské škole pobíhají děti. Nemají žádné starosti, jen si hrají. Pro dvacet z nich se situace změní v září, kdy nastoupí do školy. Pět dětí zůstane ještě rok v mateřince. Dostaly odklad. Maminka Petra Valešová měla vést syna v září do školy, půjde ale až o rok později.

„První upozornění nám přišlo od dětské doktorky na pětileté prohlídce a druhé doporučení bylo vlastně od učitelky ze školky. A tím, že jsou teď nějaká pravidla, tak jsme museli navštívit ještě pedagogicko-psychologickou poradnu a tam nám opravdu potvrdili, že je to ten případ, který by měl dostat odklad,“ říká.

Syn Petry Valešové měl tedy objektivní důvod odkladu, na kterém se shodli lékaři, psychologové i rodiče.
„On by měl asi problém s tím, že ještě neudrží tak dlouho pozornost, že se nedokáže tomu problému věnovat takovou dobu, jaká by byla potřeba,“ myslí si Petra Valešová.

Některé děti ale objektivní důvod k odkládání školní docházky podle učitelek v mateřinkách nemají. Rodiče si tak podle nich chtějí často ušetřit povinnosti. Dětem, co už chodí na vyučování, se totiž musí rodiče mnohem více věnovat, učit se s nimi, psát úkoly, kontrolovat jim věci do školy a podobně.

Proto někteří utíkají před povinnostmi právě odkladem, říkají učitelky. Dalším důvodem je to, že školy mají na děti stále větší nároky, jak říká dětská psycholožka Jitka Havlová.

„Myslím si, že je to tím, že rodiče mají obavy, aby jejich dítě zvládlo tu náročnou školní docházku. Protože bych řekla, že ten nástup do školy se neustále ztěžuje, myslím, že se to od té první třídy stává rok od rok těžší. A ti rodiče mají strach: Můžu tam vlastně to svoje dítě dát? Uspěje? Neuspěje?“ domnívá se.

Učitelé: Nároky musíme zvyšovat

Učitelé ale říkají, že musejí zvyšovat nároky. Dnes totiž děti neumějí v šesti letech často ani pořádně mluvit. Mnozí rodiče se jim málo věnují.

„Můžu říct, že rozdíl mezi dětmi, které jsou teď a které byly dřív, dejme tomu před deseti patnácti lety, je opravdu velký. Nejsou z domova vychované,“ říká učitelka Zuzana Lexová.

Dalším důvodem narůstajícího počtu odkladů je tak trochu pochybná manipulace při zápisech do školky. Kritériem číslo jedna pro přijetí do mateřinky je totiž to, jestli má dítě už ve školce staršího sourozence. Některé maminky proto dají staršímu dítěti odklad, aby jim zajistil v mateřince jisté místo pro mladší dítě.

Míst ve školkách v Liberci totiž není stále dostatek, jak potvrzuje Jiřina Princová, vedoucí krajského odboru školství. „Bohužel letošní rok nebude pro maminky ještě příliš povzbudivý,“ konstatuje.

autor: sas
Spustit audio