Kavánova opona se vrátí do jilemnického muzea po restaurování za 350 tisíc korun

21. říjen 2018

Obraz Kotel v Krkonoších Františka Kavána z jilemnického muzea se bude restaurovat za 350 tisíc korun.  Pražští restaurátoři jej v tomto týdnu odvezli, do muzea se vrátí před Vánocemi.

„Od plánovaného restaurování si slibujeme, že se opět objeví nádherné Kavánovo světlo,“ řekl ředitel muzea Jan Luštinec. Obraz Kotel v Krkonoších namaloval František Kaván v roce 1895 temperou na plátno o rozměrech 2,2 krát čtyři metry. Většina nákladů na restaurování se podle ředitele muzea uhradí z evropské dotace.

Obraz namaloval uznávaný český krajinář jako oponu pro křížlické ochotníky. „Přestože my dnes toto dílo obdivujeme a považujeme je za unikátní, zadavatel prací - křížličtí ochotníci - zřejmě mnoho nadšeni z výsledku nebyli,“ uvedl v tiskové zprávě Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku, která muzeum provozuje. Ochotníkům se Kavánem zvolený motiv nelíbil.

„Kavána snad měli přímo obvinit z jeho touhy pochlubit se krajinářským uměním,“ uvedl Drahný. Důsledkem tohoto sporu je dodnes čitelný vzkaz malíře v pravém dolním rohu obrazu „Ani pro chloubu, ani pro troubu!“. Právě v důsledku tohoto sporu zůstalo mistrovské dílo svinuto a uloženo na půdě křížlické hospody, kde bylo zapomenuto.

Znovuobjeveno bylo až v roce 1955. Od té doby je součástí výzdoby Krkonošského muzea v Jilemnici. Na dílo Kavána se jilemnické muzeum zaměřuje, vlastní na 90 obrazů tohoto krajináře.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související