Kateřina Cajthamlová: Žlučník můžete podráždit i hladověním. Přerušovaný půst je nezdravá móda

1. březen 2024

Žlučník je jedna z částí těla, kterou máme tendenci ignorovat. Když funguje dobře, ani o něm nevíme. Jeho úkolem je koncentrovat žluč z jater, která teče buď přímo do žlučovodu, nebo pokud je jí víc, tak udělá odbočku do žlučníku. A tam se koncentruje.

Žlučník se nachází na spodní straně jater na pravé straně těla. Je ukrytý za dolními žebry a trochu vykukuje do středu pod spodním žebrem. „Žluč slouží na trávení tuků a její pH neboli kyselost je alkalická, to znamená, že má pH 6,2 až 8,2. V okamžiku, kdy je příliš koncentrovaná, příliš alkalická, tak nám může dráždit žaludek tím, že se do něj snaží natéct zpátky. Žaludek má potom zvýšenou kyselost. Proto lidé, kteří mají žlučníkové kameny, mívají také potíže s překyselením žaludku,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

„Bolest se projevuje v pravém podžebří, může vyzařovat do zad i do pravé strany,“ doplňuje gastroenterolog Ondřej Štěrba. „Žlučníkové bolesti jsou natolik typické, že většina lidí to pozná. Bolest může mít kolikový charakter, takže nastupuje, pak se uklidní. A to se v různé intenzitě opakuje.“

Pokud nás začne žlučník trápit, základem je úprava stravy a takzvaný dietní klid. „To znamená nepokračovat v konzumaci do následujícího dne a naopak mít dostatečný přívod nealkoholických tekutin. Pokud v intencích desítek hodin potíže neodezní, případně se přidá i teplota, vyhledejte lékaře,“ radí gastroenterolog.

Příčiny bolesti žlučníku

Žlučník si nejčastěji podráždíme nevhodným jídlem. Žlučník ovšem může postihnout několik dalších obtíží. Z nich nejčastější je tvorba žlučových kamenů. Problémy se týkají i štíhlých lidí.

  • Když jeden velký kámen tlačí na stěnu žlučníku, může vyvolat zánět
  • Když je žluč příliš koncentrovaná
  • Když je více drobných kamínků, které se mohou zaseknout ve žlučovodech a způsobit kolikovou bolest

Záleží, jak se žlučník rychle vyprazdňuje, to je u každého jinak a v závislosti na jídle. „Čím déle jsme na lačno, tím víc je žluč koncentrovaná a může dělat paseku. Teď je taková nezdravá móda různých přerušovaných hladovek, kterým se nesprávně říká půsty. Ale s půstem to nemá nic společného. To je opravdu hladovění. A pokud se hladoví delší dobu, tak ta žluč se velmi zkoncentruje a může dráždit přilehlé orgány, jako například slinivku nebo žaludek,“ varuje známá lékařka.

Anatomie lidského žlučníku a pankreatu

„Představa, že nám někdo vyndá žlučník, přestane to bolet a máme pokoj, je mylná. Vyoperováním to nekončí, pak jsou na řadě žlučové cesty, a to je velký problém. Proto je potřeba stravu změnit víceméně doživotně,“ konstatuje lékařka.

Jak si ulevit od akutní bolesti žlučníku?

  • Klid, najít si úlevovou polohu
  • Studené obklady na bolavé místo, tam bývá zánět
  • Dávat pouze tekutiny, sladký čaj

Po zklidnění akutní bolesti dodržujte žlučníkovou netučnou dietu, pijte žlučníkový čaj. „Taková perlička na závěr. O hněvivých lidech se říká, že jsou žlučovití. Ti se hodně se vztekají a můžou mít žlučníkový záchvat psychosomaticky.“

Co je žlučníkový krček? S čím se dá zaměnit žlučníková kolika? Poslechněte si Kateřinu Cajthamlovou v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio