Kat Mydlář byl vzdělaný, měl ranhojičské schopnosti a soucit s lidskou bolestí

4. březen 2024

Katovské řemeslo bývalo dědičné. Ovšem nejslavnější český kat Jan Mydlář, potomek chrudimské svíčkařské a mydlářské rodiny, se pro ně rozhodl dobrovolně.

Podle legendy se totiž, coby student medicíny, dal najmout za katova pacholka proto, aby pomohl z vězení své milované Dorotce, a u krvavého řemesla už zůstal.

Byl to vzdělaný muž a patrně dobře znal anatomii lidského těla. Měl ranhojičské schopnosti a soucit s lidskou bolestí. Jeho povolání, placené městem, mu vynášelo tolik, že si mohl koupit i několik domů. Přesto se ho lidé – stejně jako ostatních katů – báli. Proto kat například nesměl v hospodě nebo v kostele sedět mezi ostatními a do města směl vstoupit jenom zvláštní katovskou brankou.

Kata Jana Mydláře si spojujeme především s popravou sedmadvaceti povstalců na Staroměstském náměstí 21. června 1621. Jan Mydlář byl pak aktivním staroměstským katem ještě víc než deset let. Když poprvé „minul“, přenechal řemeslo synovi a odešel na odpočinek. Dožil se úctyhodného věku přes devadesát let a je pohřben na hřbitově u kostela sv. Štěpána na Novém Městě.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio