Karneval gastronomie. Restaurant Day pomáhá kuchařským nadšencům po celém světě

Čtyřikrát ročně si jednotlivci nebo party nadšenců otevřou svou restauraci, aby na jeden jediný den předvedli své kuchařské umění veřejnosti. Sladké, slané, teplé i studené dobroty podávají v rámci akce Restaurant Day, která se poprvé konala v roce 2011 ve Finsku. Dnes se koná po celém světě.

Restaurant Day je karneval gastronomie, který se koná v únoru, květnu, srpnu a listopadu. Helsinský rodák Timo Santala se jednou projížděl po parku na kole a říkal si, že by si dal něco dobrého a netradičního. A nabídka by se mohla obměňovat.

Založil na jednoduché myšlence koncept jednodenních restaurací, kterého se v květnu 2011 chytlo ve Finsku 300 účastníků. A nápad se šířil raketovým tempem do celého světa. Timo za něj dokonce obdržel cenu finského ministerstva školství a kultury.

70 jednodenních restaurací u nás

Strávníci bez rozdílu věku na akci oceňují různorodost a nápaditost nabídky, přátelskou atmosféru, pohodu a usměvavé kuchaře. Často lze například ochutnat pokrmy, na které jinde běžně nenarazíte.

Milovníci sladkého nevěděli, kam dřív skočit

Přípravy sice bývají naročné, ale pro člověka, který rád vaří a chtěl by předvést své umění širší veřejnosti, jde o ideální příležitost.

U nás se Restaurant Day konal poprvé v roce 2013 v pražské Krymské ulici. Působil tak trochu jako farmářský trh. Postupně ale zájem rostl a letos se únorového termínu účastnili nadšenci z Liberce, Turnova, Nymburka, Pardubic, Nupak, Berouna, Zlína, Kopřivnice nebo z téměř třiceti míst v Praze.

Dortíky, polévky i škvarková pomazánka

Naposledy se restaurace otevřely 21. února 2016 v rámci parků, kluboven nebo běžně fungujících kaváren. Například v jednodenní čajovně v pražské Nerudovce skauti nabízeli polévky na zahřátí, domácí tousty, koláče a voňavé čaje. V jesenickém parku byl v nabídce portugalský guláš, kuře vindaloo nebo cibulová polévka s vínem. Domácí zabijačku, raw dortíky, hutné zimní polévky i načančané cupcakes zase ochutnávali návštěvníci v prostorách zlínského zámku.

Mnichovo Hradiště letos poprvé

Restaurant Day v Mnichově Hradišti pořádali poprvé, v tamním informačním centru, kde se sešlo 25 kuchařů. Podél stěn místnosti stály stolky, na nichž měli účastníci vyrovnanou nabídku. Někdo kuchtil přímo na místě, jiný měl hotovo z domova.

Restaurant Day se v Mnichově Hradišti konal poprvé, zájem byl obrovský

V turnovském středisku volného času Žlutá ponorka pořádala už podruhé akci komunitní zahrada ZAzemí. Bylo plno. Přípravy ostatně probíhaly už dva měsíce dopředu. Výchozí suroviny pocházely od lokálních farmářů i zemědělců, k tomu se přidala vlastnoručně vypěstovaná zelenina, důraz se kladl na sezónnost.

Čepovalo se pivo z nedalekého minipivovaru a k dispozici byly čtyři druhy dezertů, jeden voňavější než druhý. Na kuchaře a servírky se proměnili lidé, kteří běžně pracují jako elektrotechnik, odbornice přes chemii nebo dětská psycholožka.

V květnu u vás?

Příští Restaurant Day se bude konat v květnu. Stačí vymyslet, co uvaříte a kde to budete podávat. Pak už o sobě jen stačí dát vědět. Pozvánky můžete šířit jednoduše přes sociální sítě, registraci provedete v mezinárodní aplikaci na internetu (restaurantday.org). Strávníci si vás díky tomu vyhledají a přijdou ochutnat.