Karel Gott razil v Jablonci medaile s vlastním portrétem

14. listopad 2013

Zpěvák Karel Gott v České mincovně v Jablonci vyrazil první medaili s vlastním portrétem. Mnohonásobný Zlatý slavík zahájil ražbu slavnostní emise, která bude mít tisíce kusů.

Karel Gott navlékl bílé rukavice a za asistence mistra směny se postavil k lisu:

„Je to pocta, že se Česká mincovna rozhodla přiřadit mě k takovým osobnostem, o kterých jsem se dozvěděl, že jsou vyraženy na medailích, a je to krásný pocit,“ popsal své dojmy Gott.

Zpěvák mluvil o podobě portrétu s tvůrci, výtvarníky a medailéry už měsíce dopředu. Z výsledku je nadšený. „Vybral jsem opravdu nezávisle, jen ze svého pocitu. Ten objekt mě nepředstavuje nějak krásněji nebo vyhlazeněji, je tam duše, je to tam všechno, čili mám z toho radost,“ řekl Gott.

První vyražená medaile ještě nemá svého definitivního majitele, rozhodne o něm aukce.

„První medaile půjde do dražby a výtěžek z dražby půjde na nějakou organizaci, kterou vybereme. V první řadě pro zdraví dětí nebo pro péči o děti,“ doplnil zpěvák.

Emise medailí vzniká u příležitosti 75. narozenin Karla Gotta. Koupit si je může každý.

„Ještě jsou, největší zájem je o zlaté uncové. Těch je jen 250 kusů a jsou téměř rozebrané, je jich ještě asi 50. A myslím, že dnes večer bude po všem. Ale ještě zbývají zlaté půluncové a stříbrné,“ doplnil Tomasz Surdy z jablonecké mincovny.

Emise medailí půjde taky do Německa, kde se Karel Gott těší velké popularitě. Samozřejmě budou s německým textem.

Zpěvák Karel Gott pokřtil v Jablonci nad Nisou zlaté a stříbrné medaile, které k jeho 75. narozeninám razí Česká mincovna
autoři: nib , sas
Spustit audio