Kaple ve Sloupu v Čechách na Českolipsku už roky chátrá, na opravu nejsou peníze

26. březen 2014

Kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách na Českolipsku je v dezolátním stavu. Přestože obec v minulosti získala kapli do svého majetku a snažila se ji opravit, dnes do budovy zatéká a stěny zdobí nápisy vandalů. Na větší opravu památky, ve které byl v roce 1828 pochován zakladatel nedalekého Nového Boru Filip Josef Kinský, prý nejsou peníze.

Okna kaple jsou zatlučená prkny, věžička na střeše je z poloviny rozebraná a měděná střešní krytina, která tu kdysi byla, je pryč. Vchodu do kaple zabraňují dvě zkřížená prkna s páskou ZÁKAZ VSTUPU.

Uvnitř není vůbec nic. Jen nápisy na stěnách do výšky zhruba sedmi metrů, které tu zanechali vandalové.

Na podlaze, kde kdysi bývala kamenná dlažba, je dnes jen písek, odrolená omítka a naváté listí. Do některých částí kaple zatéká. Především v zadní části.

„Do podzemní kaple, do té krypty, do té hrobky, tam přístup oficiálně není. Je zazděný. Také se nám tam do toho pokoušeli dostat. Ukrást už není co, takže sběrači kovů už se nám tam přestali objevovat,“ říká starosta Sloupu v Čechách Jaromír Studnička (ODS) na nezvané návštěvníky kaple.

„Kaple byla v majetku státu s tím, že po revoluci se prodala soukromé osobě jako nepotřebný majetek a mnoho let opravdu chátrala. Trvalo hodně roků, než se obci podařilo tu kapli díky exekuci v dražbě koupit,“ dodává starosta.

Tím to však pro obec neskončilo. „Dalším krokem bylo zajistit havarijní stav krovů. To se částečně podařilo. Byl na to použit grant a s příspěvkem obce se začalo s opravou krovů. Je opravena třetina. Na pokračování v současné době nejsou finanční prostředky,“ podotýká starosta.

Podle starosty obec žádala o další dotační peníze.

„V loňském roce nám byl přislíben a přidělen grant z ministerstva kultury, ale tím, že jsme neuspěli s žádostí na kraji, tak jsme nebyli schopni na to dát spoluúčast,“ říká.

Vedení obce v současnosti zvažuje, že by začalo alespoň připravovat návrh na celkovou rekonstrukci kaple. První krokem bude oslovit architekty s cenovou nabídkou na projektovou dokumentaci.

Kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách. Zákaz vstupu u vchodu do kaple
Spustit audio