Kamenický Šenov má po letech ve městě policistu. Kvůli rostoucí kriminalitě

20. březen 2014

Kamenický Šenov na Českolipsku se dočkal vlastního policisty. Policejní služebna a městská policie tu roky chybí. Proto radnice společně s policií zřídila kontaktní místo, kde je k dispozici jednou za čtrnáct dnů policista. Od jeho přítomnosti si slibují snížení drobné kriminality.

Obyvatelé Kamenického Šenova na Českolipsku mohou po letech zajít přímo ve městě za policistou. Město už roky nemá vlastní strážníky a služebna policie byla zrušená v roce 1998. Protože se zde zvyšovala drobná kriminalita, město ve spolupráci s policií zřídilo na radnici kontaktní místo, kam mohou za policistou obyvatelé Kamenického Šenova jednou za čtrnáct dní přijít.

Na kamenickošenovské radnici je už několik týdnů kontaktní místo, kde je pro obyvatele jednou za 14 dnů k dispozici policista. Ve městě se totiž za poslední dobu zvýšila drobná kriminalita.

„Já jsem z dolního Šenova a tam jsem určitě pocítila zvýšení kriminality, konkrétně vykrádání zahrádek. Ztrácí se sudy, okapy, vany a tohle všechno. U každého něco. Ono to pak vyleze i na několik tisíc,“ popisuje situaci v Kamenickém Šenově Eva Šímová.

Podle ní by ale policie měla být v obci trvale. „Bývala tady v té budově. Tam by měla být nastálo, ne jenom jednou za 14 dnů. Je fakt, že bych jim křivdila. Projíždějí po dolním Šenově. Jak se zvýšilo to vykrádání zahrádek, tak tam vidívám jezdit auta. Takže to trochu hlídají, ale myslím si, že by tady měla být,“ dodává paní Šímová.

Že se ve městě za poslední dobu zvýšila drobná kriminalita, potvrzuje i nezávislý kamenickošenovský starosta František Kučera. „Jsou to spíš takové drobné krádeže, ať už to jsou krádeže kanálů, vyplenění zahrádek,“ říká.

Budova v Kamenickém Šenově, kde do roku  1998 byla služebna PČR

Zda může policista na kontaktním místě jednou za čtrnáct dnů pomoci snížit drobnou kriminalitu ve městě, je podle starosty otázka.

„Samozřejmě ten příslušník tady neslouží pouze od těch třinácti do patnácti hodin. Tady po Šenově probíhá obchůzka. My to bereme jakoby první vlaštovku, pilotní projekt. Nebráníme se z pozice města místnost využívat 24 hodin denně pro třeba i čtyři policisty,“ upozorňuje starosta.

„My vlastně fungujeme v Novém Boru a teď potřebujeme, aby byl Kamenický Šenov také nějak ošetřený,“ vysvětluje, proč policie zřídila kontaktní místo s policistou, zástupce vedoucího novoborské policie Pavel Půček.

Co se týče nárůstu kriminality v Šenově, na který si stěžují místní lidé i radnice, ten je podle Půčka minimální. „To, co máme oznámené na obvodním oddělení v Novém Boru, tak to je vrcholek pyramidy. Takové ty drobnosti jim nestojí za to, aby k nám do Nového Boru jezdili a oznamovali. Proto ten rozpor,“ dodává.

Zatím podle Pavla Půčka využilo přítomnost policisty ve městě jen několik lidí. Podle něj je to tím, že obyvatelé o kontaktním místě zatím pořádně nevědí.

Vstup na MÚ kamenický Šenov (vlevo upozornění na kontaktní místo)
Spustit audio