Kam by měl Liberecký kraj investovat? To bylo jedno z témat Speciálu Martina Veselovského

26. září 2012

Kam by měl Liberecký kraj v příštím volebním období investovat? Je přednější oprava silnic a mostů poničených povodněmi, koupě Ještědu nebo rekonstrukce českolipské nemocnice? To byla hlavní témata volebního speciálu Martina Veselovského z Liberce.

Jak zjistila redaktorka Českého rozhlasu Sever Eva Malá, Liberečané se nejvíce zajímali o opravy po povodních, které stále ještě nejsou hotové.

„Skutečně je potřeba opravit mosty a opravit silnice, ale na ty silnice druhé a třetí třídy se pak nesmějí pouštět těžkotonážní auta.“ myslí si Petr Drobný z Liberce a za pravdu mu dává i Marie Mariková: „Jsem projížděla tou Višňovou - tam to vypadá opravdu hrozně po těch povodních...“

Jenže opravy mostů zkomplikovala povodeň v roce 2010. Nejsou na ně finance. Na tom, kolik opravy budou Liberecký kraj stát, jakým způsobem se budou financovat a kde se takzvaně stala chyba se nemohli shodnout ani lídři nejsilnějších politických stran.

„Kdybychom chtěli opravit všechny silnice, které jsou v katastrofálním stavu, potřebovali bychom v tuto chvíli tři miliardy korun, které v tuto chvíli kraj nemá.“ říká Lenka Kadlecová z ČSSD. Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj s ní ale nesouhlasí. Problém vidí v neprůhledných zakázkách: „Na kraji bohužel celé čtyři roky nefungovaly opravdu férově nastavené veřejné soutěže. Tu první soutěž na vyčerpání toho půlmiliardového úvěru musel zrušit Úřad na ochranu hospodářské soutěže...“

Problém silnic by se podle Stanislava Mackovíka dali vyřešit během jednoho volebního období: „Myslím si, že ten stav je úmyslně zkreslený – dohromady je třeba na opravy silnic vydat pět miliard a je potřeba si říct, jestli prioritou v Libereckém kraji bude oprava silnic.“

„Já si myslím, že to je lajdáctví největšího kalibru a je na čase to změnit. Takto kraj nemůže hospodařit,“ dodává Vladimír Richtr z ODS.

K problematice oprav silnic a mostů se vyjádřil i Jiří Kočandrle z TOP 09. Podle něj měl Liberecký kraj v roce 2010 největší výpadek ve financování oprav oproti jiným krajům a to se podle něj musí někde ukázat.

Videozáznam z předvolebního Speciálu s Martinem Veselovským z Liberce najdete na internetových stránkách rozhlas.cz/zpravy.

autor: Eva Malá
Spustit audio