Kácení stromů na jabloneckém sídlišti Nová Pasířská provázejí velké emoce

4. březen 2015

Obyvatelé sídliště Nová Pasířská v Jablonci si stěžují na plošné kácení zeleně. Sepsali i petici a v úterý 3. února večer se setkalo vedení města s obyvateli společně se zahradním architektem, který měl vysvětlit, proč jsou zásahy nutné a jak bude vypadat zeleň nová.

Projednání nové podoby parčíku a zelených zákoutí na sídlišti Nová Pasířská provázely velké emoce. Kácí se kvůli tomu, aby se mohly rozšířit parkovací plochy, vzniknout chodníky a vybudovat nové veřejné osvětlení.

„Myslím si, že zde chybí citlivost. Je hezká věc , když porazím 30 stromů a 30 vysadím, ale mám tady 5 let hluchých a navíc, co člověka trápí nejvíc, když se podíváte na ty pařezy, tak ty stromy byly zcela zdravé,“ konstatuje starousedlík Vladimír Řenč, které se přišel na debatu také podívat.

Blanka Slámová má také za to, že se pokácelo hodně stromů a keřů zbytečně: „Kdyby nepokáceli tolik zdravých stromů, které ničemu nepřekážely, tak by nemuseli vysazovat tolik nových a nestálo by to tolik peněz.“

Besedu s občany svolal náměstek primátora Lukáš Pleticha z ČSSD. Připomenul, že s lidmi z Nové Pasířské nejedná poprvé, a že lidé sami před lety úpravu schválili.

Zahradní architekt Josef Souček přiznává, že se v minulých dnech v Nové Pasířské pokácely i zdravé stromy. Ne ale bezdůvodně.

„Určití jedinci, kteří se kácí, mohou být, dejme tomu, zdraví, ale pokud se kácí, to znamená, že něčemu překážejí – buď koncepci nebo technicky. Například smrk, vysazený 3 metry od panelového domu asi do budoucna, když bude mít těch metrů 25, tak to nebude úplně ideální.“

Město slibuje, že nové stromy, které na jaře na sídlišti zasadí, nebudou jenom malé a mladé – na některých místech vysadí už vzrostlé dřeviny.

autor: sas
Spustit audio