K vedru se na Liberecku přidal i přízemní ozon. Záchranáři často vyjíždějí ke kolapsům

20. červen 2013

Dlouhou zimu a vytrvalé deště vystřídaly extrémně vysoké teploty. Během čtvrtka by rtuť teploměru mohla vystoupat až na 37 °C. Trpí zejména starší lidé, malé děti, lidé, kteří mají problémy s dýcháním nebo se srdcem. Plné ruce práce má v takovýchto dnech i liberecká záchranná služba. Častěji vyjíždí k lidem, kteří jsou dehydratovaní nebo přehřátí.

V minulých horkých dnech se k vysokým teplotám na Liberecku přidala i vysoká koncentrace přízemního ozonu. To pocítili zejména astmatici. Bez léků se neobešli ani pan Zdeněk a paní Jitka z Liberce.

„Pro mě jsou ty teploty skutečně těžké a sotva to udýchám. Je to pro mě poměrně náročné období a jak pršelo a říkali jsme si, aby svítilo sluníčko, tak teď si říkám, už aby zapršelo a ta situace se zlepšila.“ „Jsem v podstatě pořád doma a nejsem schopná nic dělat. Je mi prostě zle, je mi na omdlení, pořád piji vodu, čtyři litry denně. Prostě pořád se mi motá hlava a špatně se mi dýchá.“

Vysoké teploty přidělávají vrásky zejména zdravotním záchranářům. Volání o pomoc nejsou v těchto dnech výjimečná.

Své o tom ví také paní Zuzana z Liberce. Když se vracela domů od své kamarádky, viděla na ulici ležet staršího pána. Zkolaboval a nad ním bezradně stáli dva lidé:

„Pán byl promodralý, špatně se mu dýchalo. Pak jsem se od jeho sousedky dozvěděla, že je diabetik, tak jsem ji požádala, aby ještě jednou raději zavolala na záchranku. Převrátila jsem ho na záda a pánovi se trošku ulevilo a v tu ránu tam byla záchranka a doktoři mu pomohli.“

Podle ředitele Zdravotní záchranné služby Libereckého kraje Stanislava Mackovíka vzrůstá počet kolapsových stavů s počtem horkých dní. Lidé jsou zatím podle něj celkem ukáznění.

„Z dlouhodobého sledování víme, že se to pak začne projevovat i na indikaci výjezdů. Zejména u starších lidí, kteří podceňují životosprávu, nepijí tolik, kolik by měli během 24 hodin. Vyrazí třeba ráno na nákup, a pak je z toho kolapsový stav, který končí třeba pádem na chodník a rozbitou hlavou,“ říká Mackovík a varuje, že i zdraví lidé by měli v těchto horkých dnech dodržovat jistá pravidla:

„Hlavně nepodceňovat dostatek tekutin, protože za normálních podmínek má člověk během 24 hodin vypít kolem dvou litrů. Pokud se fyzicky namáhá, sportuje nebo pracuje někde na sluníčku ve vedru, tak tekutin musí přijmout daleko víc. Další věc, která na to navazuje, je chránit se proti teplu, které venku je. To znamená ochrana hlavy a za druhé ochrana proti úžehu, úpalu a ochrana kůže.“

Nepříznivá smogová situace stále přetrvává v Ústeckém kraji. Vysoké koncentrace ozonu mohou způsobovat potíže hlavně lidem s chronickými dýchacími problémy, starším lidem a malým dětem.

Pitný režim (ilustrační foto)
autor: Eva Malá
Spustit audio