Josefa Slavíka přijali na konzervatoř už v deseti letech. Obdivoval ho i Paganini. Osud rozhodl jinak

1. říjen 2024

Říkalo se mu český Paganini. Patřil k našim nejvýznamnějším muzikantům. Narodil se v roce 1806 v Jincích v rodině řídicího učitele. Otec brzy rozpoznal synkův talent, a tak Josef dostal do ruky první housličky sotva čtyřletý.

Zanedlouho se otec stal kantorem v nedalekých Hořovicích, kam se rodina přestěhovala. Na tamním zámku ho poprvé slyšel hrát hrabě z Vrbna a i díky jeho přímluvě přijali Josefa Slavíka na Pražskou konzervatoř v pouhých deseti letech.

Mladý umělec sklízel úspěchy v Paříži a ve Vídni. Na jednom koncertu ho slyšel hrát sám Paganini. S obdivem prý pronesl: „Vy jste ďábel, celý svět se třese, když vy hrajete.“ Po obrovských ovacích ve Vídni se Slavík vydal koncertovat do Budapešti. Vyčerpán chřipkou a dlouhou cestou ale musel ulehnout a už nevstal. Diagnóza zněla tyfus.

Geniální houslista podlehl nemoci v pouhých sedmadvaceti letech 30. května 1833. Jeho poslední slova zněla: „Chci domů.“ Toto přání se mu však vyplnilo až o sto let později, kdy byly jeho ostatky přeneseny do vlasti a uloženy na vyšehradském hřbitově.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio