Josef Kajetán Tyl: Text písně a pozdější hymny Kde domov můj vznikl v pražských kasárnách

6. březen 2024

Josef Kajetán Tyl, jedna z nejvýznamnějších osobností českého divadla, se narodil roku 1808 v Kutné Hoře jako nemanželský syn. Jeho otec se tam zatoulal jako vysloužilý vojenský muzikant a zamiloval se do dcery bohaté krupařky.

Krupařka ale lásce nepřála, a když dcera otěhotněla, vyhnala ji z domu. Nadaného vnuka Josífka ale hýčkala a podporovala na studiích. Když v jedenadvaceti letech Josífek utekl k divadlu, zklamal celou rodinu.

Dlouho kočoval s různými divadelními společnostmi po venkově, pak se dal zaměstnat jako vojenský účetní v pražských josefských kasárnách, na místě dnešního Palladia. A zde také vznikl text písně „Kde domov můj“ komponované do hry Fidlovačka, z níž se po čase stala naše státní hymna.

Tyl se oženil s herečkou Magdalenou Forchheimovou, kterou potkal u kočovné divadelní společnosti. Pak zahořel láskou k její o jedenadvacet let mladší sestře Anně, která žila s Tylovými v jedné domácnosti a porodila dramatikovi sedm dětí.

Rostoucí bída a velké pracovní vypětí způsobily Tylovu předčasnou smrt. Zůstala po něm však celá řada úspěšných děl, například hry Strakonický dudák nebo Krvavé křtiny. Jeho hrob najdete na Mikulášském hřbitově v Plzni.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio