Jméno nového ředitele nemocnice ještě nepadlo

28. únor 2011

Vedení krajské nemocnice v Liberci v pondělí končí. O obsazení klíčových postů ale není zatím rozhodnuto.

Dozorčí rada sice zvolila pět nových členů představenstva na místo těch, kteří rezignovali, o rozdělení pozic ale zatím nerozhodla. Předchozí vedení v čele s ředitelem Luďkem Nečesaným odchází oficiálně kvůli únavě, neoficiálně se ale mluví o politickém tlaku.

„Ty důvody, proč byli odvolaní, budou asi trochu jiné, než se inzeruje“, říká o výměně managementu anesteziolog Pavel Sedlák, zdůrazňuje ale, že jde pouze o jeho pocit. „Jsme zvědaví, co bude dál. Nové vedení to bude mít dost těžké. Tým doktora Nečesaného nastavil laťku vysoko,“ říká.

„Nálada je skeptická a nedobrá. Bylo odvoláno vedení, které bylo funkční. Kroky politických představitelů kraje a města jsou pro naše zaměstnance nepochopitelné“, dodává primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Dušan Morman.

Tým v čele s ředitelem Luďkem Nečesaným přišel do liberecké nemocnice v roce 2007. Zdravotnické zařízení převzal s dluhem 200 milionů korun. Letošní hospodaření skončilo předběžných výsledků ziskem.

Nové představenstvo liberecké nemocnice se poprvé sejde v úterý. Jestli zvolí nové vedení ale není jasné. Členové představenstva jsou údajně připravení do nemocnice nastoupit. „Je to výzva v tom, že jsem přece jenom starší a vidím to jako vyvrcholení kariéry“, říká neurolog Zdeněk Konrád a dodává, že nepřijeli do nemocnice bořit, ale pracovat.

Nové vedení čeká řada úkolů. Jedním z nich je například výstavba heliportu do konce roku 2012. Pokud ho nemocnice nevybuduje, hrozí jí, že přijde o akreditaci traumacentra a dostane se do finančních potíží. Nejenže by pojišťovny přestaly urgentní péči hradit, nemocnice by musela údajně vrátit i desítky milionů evropských dotací, které dostala na jeho vybavení.

autor: Eva Malá
Spustit audio