Jizerskou padesátku letos běželo skoro pět tisíc lidí

8. leden 2012

Jizerskou padesátku v neděli vyhrál český běžec na lyžích Stanislav Řezáč. Kromě profesionálů, kteří se poprali o medaile, se populárního závodu zúčastnilo téměř pět tisíc fanoušků běžeckého lyžování.

Stanislav Řezáč vyhrál Jizerskou padesátku už potřetí. Druhý skončil Švéd Jimmie Johnsson a třetí místo zbylo na Nora Jörgena Auklanda. Další Čech Petr Novák dojel jedenáctý, Martin Koukal skončil třiadvacátý.

Na trať pětačtyřicátého ročníku legendárního běžeckého závodu vyrazilo v osmi vlnách 4 700 lyžařů. O hodinu později vyjelo na 25 kilometrový závod dalších 1500 sportovních nadšenců. „Loni jsem jel závod poprvé v čase 5:40. Vůbec to nejelo. Tak doufám, že to letos bude lepší,“ těšil se před startem jeden z lyžařů.

První závodníci přijeli do cíle za dvě hodiny a deset minut. Těm nejpomalejším to bude trvat do půl páté. Podle lékaře Romana Šmuclera, který letos na Jizerskou padesátku také vyrazil jako závodník, je ale nejdůležitější samotná účast. „Je tu i řada mých pacientů. Doporučil jsem jim Jizerskou padesátku jako ideální variantu, jak přežít Vánoce,“ usmívá se.

autor: sas
Spustit audio