Jizerské hory: Víkend dá lyžařům asi poslední příležitost. Do hor přijedou první cyklisté

24. březen 2016

V Jizerských horách o Velikonocích skončí zimní sezona a začne ta letní. O prodlouženém velikonočním víkendu vyrazí do hor jak poslední běžkaři a sjezdaři, tak i pěší turisté a první cyklisté. Jizerskohorští záchranáři se připravují na smíšený provoz.

Ještě o prodlouženém velikonočním víkendu bude možné vyrazit na sjezdovky. „Lyžovat se bude na technickém sněhu na Severáku nebo na Tanvaldském Špičáku,“ říká Petr Bažant, provozovatel Skiarény Jizerky a dodává: „Technického sněhu máme v těchto areálech dostatek, podmínky budou dobré.“

Horské službě v následujících dnech začíná takzvaný smíšený provoz. „Je to doba, kdy na hřebenech hor doznívá běžecký sport, končí sjezdová lyžařská sezóna a do hor začínají přijíždět cyklisté, kteří využívají třeba singltrekové stezky,“ vysvětluje René Mašín, náčelník Horské služby Jizerských hor.

Do Jizerských hor přijede o nadcházejícím víkendu pravděpodobně i hodně pěších turistů. Na svých výletech by ale měli být ostražití, jarní počasí se rychle mění. „Může být sluníčko a hezky, což svádí k tomu, že lidé se začnou opalovat. Je to poměrně nebezpečná záležitost, zrádná na nachladnutí,“ varuje horský záchranář Miroslav Váňa.

autor: sas
Spustit audio