Jizerské hory: Hlídky vybírají peníze na úpravu běžkařských tratí. Letos se vybralo 300 tisíc korun

9. březen 2016

Provozovatelé stop na Jizerské magistrále posilují terénní hlídky, které vybírají příspěvky na úpravu běžeckých stop. Na možnost dobrovolně přispět lidé slyší víc než na povinné poplatky, jak si v Jizerských horách letos ověřili už několikátou sezonu po sobě. Loni se za sezonu vybralo od běžkařů 750 tisíc korun, letos zatím 300 tisíc.

Pracovníci speciálních terénních hlídek mají k prodeji samolepky a odznaky. Ty si od nich mohou koupit lyžaři i jiní návštěvníci Jizerských hor, kteří tak koupí předmětů přispějí na úpravu stop. „Příspěvky lidé dávají celkem rádi, protože je to na dobrou věc,“ říká výběrčí Marek Skaličan, který spolu s kolegou Pavlem Dvořákem vybírá v Bedřichově na provoz tratí. „Nabízíme samolepky v hodnotě 50, 100 a 200 korun,“ dodává.

V Jizerských horách se už několik let debatuje o tom, jestli stopy nezpoplatnit po vzoru zahraničních středisek – tedy vybudovat vjezd na magistrálu přes turnikety. Takové řešení by nebylo snadné. „Je to složité vzhledem k tomu, že jde o veřejné prostranství na pozemcích Lesů ČR,“ vysvětluje Silvie Kalinová, ředitelka Jizerské o.p.s.

Výběrčí příspěvků na magistrálu oslovuje příchozí lyžařku

Největší zájem ze strany přispěvatelů je o samolepky v hodnotě 50 a 100 korun. Přispět na úpravy běžkových tratí Jizerské magistrály je možné také pomocí darovací sms zprávy, ale i zasláním obnosu přímo na bankovní účet.

autor: sas
Spustit audio