Jizerská padesátka se letos smrskla na šestnáct kilometrů

8. leden 2016

Téměř sedm tisíc startovních čísel, sníh, na který se opravdu dlouho čekalo i dopravní omezení. Tohle všechno a mnoho dalšího je Jizerská padesátka v Bedřichově na Jablonecku.

Druhý lednový víkend vyhlíželi příznivci běžeckého lyžování s obavou o to, aby byl dostatek sněhu a běžel se 49. ročník Jizerské padesátky. S novým rokem konečně dorazily dlouho očekávané mrazy a sněhová děla se začala činit. Jizerská padesátka se jede.

I když tak trochu jinak než obvykle. Místo 50 kilometrů má trať jen šetnáct a jede se na čtyřkilometrovém okruhu. To ale většině závodníků úsměv a odhodlání nevzalo a rozhodli se, že poběží i tak.

„Současný kompromis je výsledkem požadavků závodníků, kterým se nelíbilo úplné zrušení závodu,“ vysvětluje za pořadatelský tým Jizerské 50 Tomáš Leixner, proč se letos závodí na výrazně kratší a hodně jiné trati než obvykle.

Našli se i kritici, kterým se okruží krátká verze věhlasného závodu nelíbí, jeden z tahounů české reprezentace, Aleš Razým je ale rád, že se závod koná: „Myslím si, že je lepší, když se to uskuteční. Lidi si budou moct zajet alespoň na okruhu, když sníh jinde není,“ tvrdí.

Na bezpečí závodníků dohlíží stejně jako každý rok Horská služba Jizerských hor. Zkrácení trati přišlo vhod kvůli organizaci i jí, říká horský záchranář Tomáš Prchal: „Tím pádem je i pro nás mnohem méně práce,“ vysvětluje. „Budeme dohlížet čtyři záchranáři ve dvou posádkách.“

Pořadatelé oslovovali emaily a smskami závodníky a žádali je o rozdělení do devíti vln ve třech dnech. Nerjvětší zájem byl o sobotu, což potvrzuje také společenský význam závodu. „Je to příležitost potkat se s kamarády,“ domnívá se pořadatel.

Bedřichov o tomto víkendu praská ve švech. „V terénu jsou desítky policistů,“ říká jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Bezpečí závodníků i fanoušků by tak mělo být zajištěno, ačkoli je třeba počítat s tím, že koncentraci lidí a aut na parkovištích podle zkušeností policie využívají zloději.

autor: sas
Spustit audio