Jizerská 50, původně tréninkový závod pro horolezce, startuje za 2 měsíce

19. prosinec 2016

Ještě dva měsíce a v Jizerských horách odstartují výstřelem z pistole další ročník Jizerské padesátky. Bude jubilejní - lyžaři nastoupí do závodu v bílé stopě už po padesáté. První ročník se jel v šedesátých letech a tehdejší organizátoři z libereckého horolezeckého oddílu rozhodně neměli ani tušení, jak se v budoucnu původní komorní tréninkový běh promění.

„Nadšení lidí bylo velké, závod začínal na začátku normalizace a připravoval se takzvaně na koleni. A taková perlička byla, že první závodníci si jídlo objednávali – mohli si vybírat – z banánů, mléka, piva, kompotu,“ vzpomíná někdejší tajemník Jizerské padesátky Josef Gabriel. Podle něj je někdejší závod je s tím dnešním nesrovnatelný. Závod vymysleli jako tréninkový program liberečtí horolezci. Neměli ani ponětí, jak velkou tradici zakládají.

Dnes problém s IT technologiemi, v minulosti trable s naběračkami

Ženy lyžařky se Jizerské 50 účastnily až od třetího ročníku

A zatímco dnes se před závodem řeší, aby fungovala veškeré IT technologie, dřív byly problémy třeba s naběračkami. „Ty nebyly, museli jsme si je vyrobit sami,“ popisuje Gabriel.

„Veškeré občerstvení prvních ročníků se připravovalo u nás v kuchyni,“ říká Bedřiška Burešová, dcera zakladatele závodu Karla Trousílka. „Máma vařila slepičí polévku, skladovaly se banány a pomeranče a pak jsme na Jizerce občerstvení vydávali,“ říká.

Počasí? Problémy byly často, pamatuju málo ročníků, kdy bylo slunečno... Tuším v roce 1987 se poprvé stalo, že se závod neuskutečnil.

Problémy se sněhem a nepříznivým počasím byly na Jizerské 50 už i v minulosti. „Problémy byly často, pamatuju málo ročníků, kdy bylo slunečno, většinou foukalo. Stávalo se, že sníh i před očima utekl, tuším v roce 1987 se stalo poprvé, že se závod neuskutečnil,“ dodává Jiří Kotland, někdejší tajemník Jizerské 50.

Hlavní závod jubilejní padesáté Jizerské padesátky odstartuje 19. února 2017 na stadionu v Bedřichově.

Jizerská 50, jeden z prvních ročníků závodu
autor: sas
Spustit audio