Jizerská 50: Přípravy vrcholí, sněhu je dost, organizátoři balí startovní čísla

Do startu jubilejního 50. ročníku Jizerské padesátky zbývá už jen 23 dnů. Organizátoři proto finišují s přípravami na známý běžecký závod. A těší je, že tentokrát nemusí bojovat s nepřízní počasí a nedostatkem sněhu.

„Na trati ve vyšších partiích je kolem metru a půl sněhu, dole je kolem osmdesáti centimetrů sněhu, které podporujeme umělým sněhem. Myslím, že sněhu bude dostatek, a že závod – i za každého počasí – bude,“ těší předsedu Ski klubu Jizerská padesátka Martina Kouckého.

Parádní sněhová nadílka a klidné sny pořadatelů

Aktuálně se organizátoři zaměřují na přípravu tratí a také stadionu. To kvůli kvalitnímu zázemí pro závodníky a samozřejmě diváky. Stavět se už brzy začnou tribuny. Letos mají pořadatelé určitě klidnější spaní, než v minulých letech. „To jsme skoro vůbec nespali, protože sníh nebyl vůbec. Zimy v posledních letech nás hodně potrápily, o to víc jsme teď nadšení, spí se nám dobře. Závod ale samozřejmě připravujeme – i v noci,“ říká Koucký.

Rolbaři se v noci nevyspí

Noční rolbování běžeckých stop na Jizerské magistrále

O nocích mají napilno rolbaři, kteří jezdí převážně za tmy. „Upravujeme podle potřeby, teď se nám stalo, že za sněžení jsme jezdili každý den. Na Jizerské hory máme tři mašiny, každá z nich v noci upravuje osm až deset hodin,“ říká rolbař Martin Kunz. Moc toho před startem Jizerské padesátky nenaspí. Dokonale ale zná každý metr trati. A také její záludnosti. „Z Bedřichova vede několik tras, které nastupují na Jizerskou magistrálu, bohužel pro velkou rolbu vede jen jedna trasa. Jediné, s čím máme problém, že se vracíme a lidé už jedou do hor.“

4 800 závodníků v bílé stopě

Letošní jubilejní padesátý ročník vyvrcholí hlavním závodem 19. února. Ve stopách bude nabito. „Na nedělní hlavní závod je limit účastníků po dohodě s Lesy České republiky a CHKO Jizerské hory 4 800 závodníků, což je pro nás maximum i do budoucna, protože musíme vzít v potaz kapacitu stadionu a průjezdnost trati,“ vysvětluje Koucký. Rušno ovšem bylo v těchto dnech i v zákulisí Jizerské padesátky. „Minulý týden jsme přivezli 8 000 startovních čísel na všechny akce, ty se v Liberci balí, a pak se převezou na výdej čísel,“ dodává Martin Koucký.

Jizerská padesátka / Jizerská 50
autor: Pavel Petr
Spustit audio